Khobz Dar- Házikenyér

A "Khobz" szó jelentése : kenyér. A marokkói kenyér lapos,kerek, így sok a héja, minimális a kenyérbél. A khobz gyakran helyettesíti a villát vagy kanalat, ezzel szedik össze a tányérról a húst, zöldséget, mártást, salátákat.

A fehér kenyérbéllel ugye ezt nem lehetne összehozni, mert az puha elolvad a szósztól. A kenyér héja viszont abszolút megfelelő e célra. A kenyeret használják szendvicsnek is. Leggyakrabban grillezett hússal lehet töltve a kenyér, esetleg saláta és olajbogyó, de kemény tojás,vagy omlett akár sült szardínia is lehet a khobzban. Készülhet csak fehérlisztből, de keverik teljes kiörlésűvel is. Bevágásokkal díszíthető, bár van aki csak megszurkálja pár helyen. Aztán kerülhet a tetejére díszítésnek mindenféle mag, mint például szezám, mák, vagy csak búzadara.

Teljes kiörlésű és fehér liszt keverékből készült Khobz dar
Teljes kiörlésű és fehér liszt keverékből készült Khobz dar
Fehérkenyér
Fehérkenyér

Hozzávalók:

30 gr friss élesztő 
500 g liszt (vagy csak fehér vagy fele-fele teljes kiörlésű és fehér)
1 teáskanál só 
1 evőkanál cukor 
2 evőkanál olívaolaj

meleg víz

Elkészítés:

Keverd össze a hozzávalókat, nem muszáj keleszteni az élősztőt, én nem szoktam, de ha akarod, te csinálhatod. Dolgozd meg a tésztát minimum 10 percig, majd formázz belőle golyót, takard le, és pihentesd félórát. 

Oszd a tésztát 2-3 darabba, majd formázz belőlük sima golyókat, azután szórj lisztet a felületre ahol dolgozol, és abban lapítsd ki úgy, hogy közben lisztezed felülről is...

Most vagy tedd 40 fokos sütőbe kelni félórát, vagy 1-másfél órára letakarva keleszd. 

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, tégy az aljába egy hőálló edényt forró vízzel (víz forralóval forrald és öntsd át) , majd tedd be a kenyereket sülni. Előtte spricceld be egy szórófejes flakonnal, majd sülés közben is az egész sütőbe érdemes egyszer kétszer bespriccelni, a sütő falára alul fölül, ettől eszméletlen ropogós lesz a kenyered. 

Mikor aranybarna színt kapott, kész. Tiszta konyharuhába szokták csomagolni marokkóban, így tovább puha marad. 

Jó étvágyat hozzá!