Khobz Dar- Házikenyér

Teljes kiörlésű és fehér liszt keverékből készült Khobz dar
Teljes kiörlésű és fehér liszt keverékből készült Khobz dar
Fehérkenyér
Fehérkenyér

A "Khobz" szó jelentése : kenyér. A marokkói kenyér lapos,kerek, így sok a héja, minimális a kenyérbél. A khobz gyakran helyettesíti a villát vagy kanalat, ezzel szedik össze a tányérról a húst, zöldséget, mártást, salátákat, és így tovább. A fehér kenyérbéllel ugye ezt nem lehetne összehozni, mert az puha elolvad a szósztól. A kenyér héja viszont abszolút megfelelő e célra. A kenyeret használják szendvicsnek is. Leggyakrabban grillezett hússal lehet töltve a kenyér, esetleg saláta és olajbogyó, de kemény tojás,vagy omlett akár sült szardínia is lehet a khobzban. Készülhet csak fehérlisztből, de keverik teljes kiörlésűvel is. Bevágásokkal díszíthető, bár van aki csak megszurkálja pár helyen. Aztán kerülhet a tetejére díszítésnek mindenféle mag, mint például szezám, mák, vagy csak búzadara.

Hozzávalók:

30 gr friss élesztő 
500 g liszt (vagy csak fehér vagy fele-fele teljes kiörlésű és fehér)
1 teáskanál só 
1 evőkanál cukor 
2 evőkanál olívaolaj

meleg víz

Elkészítés:

Keverd össze a hozzávalókat, nem muszáj keleszteni az élősztőt, én nem szoktam, de ha akarod, te csinálhatod. Dolgozd meg a tésztát minimum 10 percig, majd formázz belőle golyót, takard le, és pihentesd félórát. 

Oszd a tésztát 2-3 darabba, majd formázz belőlük sima golyókat, azután szórj lisztet a felületre ahol dolgozol, és abban lapítsd ki úgy, hogy közben lisztezed felülről is...

Most vagy tedd 40 fokos sütőbe kelni félórát, vagy 1-másfél órára letakarva keleszd. 

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, tégy az aljába egy hőálló edényt vízzel, majd tedd be a kenyereket sülni.

Mikor aranybarna színt kapott, kész. Tiszta konyharuhába szokták csomagolni marokkóban, így tovább puha marad. 

Jó étvágyat hozzá!