Khizzou mchermel - Sárgarépa saláta charmoula szószban

Ez egy nagyon gyakran felszolgált köret húsok mellé. Általában vegyes salátatál egyik alkotóeleme, de önmagában is felszolgálják gyakran. Nagyon egyszerű és nagyon finom. Az unalmas sárgarépából izgalmas ételt varázsolnak. Készülhet zöldbab is , vagy cukkini is ezen a módon. A recept ugyanaz, csak a répát kell lecserélni. Érdemes kipróbálni mindet.

Hozzávalók:

500-600 g nagy sárgarépa, hámozott, felezett, majd negyedekre vágott (hosszában) vagy karikákra.
1/4 csésze chermoula szósz :
=== A Chermoula ===
1 nagy csokor (két marék) friss koriander, apróra vágva
4 gerezd fokhagyma, préselt vagy apróra vágva
2 evőkanál paprika
1 evőkanál római kömény
1 teáskanál só, vagy ízlés szerint
1/2 teáskanál gyömbér
1/2 teáskanál cayenne bors (nem kötelező)
1/4 teáskanál sáfrány szál, morzsolt
3-4 evőkanál olaj
1 kis citrom leve
=============================
2 evőkanál olívaolaj + 1 evőkanál tálaláshoz
1/2 citrom leve
Fekete olajbogyó a díszítéshez (opcionális)

Elkészítés:

Bármelyik zöldséget választottad is, lehetőség szerint párolóban készítsd el, ne vízben főzd. Mi kuktában szoktuk készíteni, a párolókosárban. A kukta aljába víz kerül egy fél citrommal, a párolókosárba helyezzük a répát, és egyéb párolnivaló zöldséget.Érdemes mellé krumplit, zöldbabot tenni. Ezeket is tálalhatjuk a salátatálon.
Amíkor megpuhult a répa, melegítsd fel az olajat egy serpenyőben, és adj hozzá 1/4 - 1/2 csésze chermoula szószt, főzd körülbelül egy percig. Add hozzá a főtt zöldségedet, keverd meg és főzd körülbelül 5 percig.
Adj hozzá néhány csepp citromlevet és olívaolajat tálalás előtt.
Hűtőben 4 napig eláll. Hidegen és melegen is fogyasztható.
Jó étvágyat!