Kefta Mkaouara - Marokkói húsgombóc II.

Gyermekek és felnőttek számára egyaránt nagy kedvenc a Kefta Mkaouara (vagy Mkawra). Cseresznye nagyságú húsgombócok pikáns házi paradicsomszósszal. Hagyományosan ez a híres marokkói étel tagine-ban készül. Gyakran tojás is van ráfőzve. Nagyon finom, és friss ropogós kenyérrel szokták mártogatni.
A kefta, amely lehet darált bárány, vagy darált marhahús, vagy a kettő kombinációja. Egyes verziókba kerül hagyma és egy kis zöld paprika a paradicsomszószhoz. 

Hozzávalók:

-----A gombócokhoz -----
500 gr darált marhahús vagy bárány (vagy a kettő kombinációja)
1 közepes vöröshagyma, apróra vágott
1 kis zöldpaprika, apróra vágva (opcionális)
1-2 teáskanál paprika
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál só
1/2 teáskanál őrölt fahéj 
1/4 teáskanál fekete bors
1/8 vagy 1/4 teáskanál cayenne bors (vagy csípős paprika helyette)
1/4 csésze apróra vágott friss petrezselyem
1/4 csésze apróra vágott friss korianderzöld
----- A paradicsomos mártás -----
Körülbelül 1 kg) friss, érett paradicsom
1 közepes vöröshagyma, nagyon apróra vágott 
1 1/2 teáskanál paprika
1 1/2 teáskanál római kömény
1 1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál őrölt csípős paprika vagy bors
3 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
3 evőkanál apróra vágott friss korianderzöld
1 babérlevél
3-5 gerezd fokhagyma, préselt
1/3 csésze olívaolaj
---------------------------------
1 vagy 2 chili paprika (opcionális)
3 vagy 4 tojás vagy burgonya apró kockára vágva

Elkészítés:

Hámozzuk meg a paradicsomokat, szedjük ki a magját, nem lesz rá szükségünk. (tipp: ha a kiszedett magot, és a levágott héjakat egy zacsiba tesszük, és lefagyasztjuk, később felhasználható)
Reszeljük le és keverjük hozzá a hagymát és a szósz többi összetevőjét. Tegyük tajineba vagy nagy mély serpenyőbe.
Fedjük le, és pároljuk közepes-alacsony lángon.A mártást főzzük legalább 15-20 percig, mielőtt hozzáadjuk a húsgombócokat. Gyakran keverjük meg és vigyázzunk nehogy odaégjen.
Amíg a szósz fő, egy közepes tálban keverjük össze a húsgombóc hozzávalóit. Kézzel formázzunk egész pici, cseresznyeméretű golyócskákat, tegyük félre egy tálcára. (Tipp: ha előző este összekeverjük, még finomabb, az ízek összeérnek jobban)
Adjuk a szószhoz a húsgombócokat (és chili paprikát, ha használsz), valamint egy kis vizet - 1/4 csésze (60 ml) és fedjük le az edényt. Főzzük körülbelül 30-40 percig, vagy amíg a szósz elég sűrű lesz. Ha sok a folyadék, főzzük el.
Adjuk hozzá a tojásokat,óvatosan üssük a húsgombócok tetejére, nem keverjük és főzzük további 7-10 percig, vagy amíg a tojásfehérjénk megszilárdul. 

Ha nem szereted a tojást, készítheted burgonyával is. Akkor a kefta előtt tedd a szószba, majd mikor már szinte puhára főtt, tedd a gombócokat rá. Főzd össze, és kész is.
Díszítsük a tetejét megszórva friss petrezselyemmel vagy korianderrel, és azonnal tálaljuk.
Marokkóban a Kefta Mkaouara abban van felszolgálva , amiben főtt, és onnan mártogatják ki kenyérrel.
Jó étvágyat!