Kefta brochette - Marokkói fasirtnyárs

Igen, kefta,nem kofta. Szíriában és más arab országokban Koftának ismerik. Marokkóban viszont kefta.
A keftából rengeteg verzió létezik.
A legegyszerűbb így magában, szósz nélkül. Ezt az utcán árulják szendvicsnek, persze grillen sütve bőségesen meghintve római köménnyel,néha hagymaszeletekkel.
Van másik változat, ami a paprikás krumplira emlékeztet, csak virsli helyett keftagolyók és olivabogyó van belefőzve.
Aztán tajineban is készül, paradicsomos szószban, tojás rásütve. Ma ezt az utcai verzót hoztam el nektek.
Ezt készítem leggyakrabban idehaza is. Nagyon hamar megvan, főleg ha este előre bekevertük. Amikor már a golyók elkezdtek sülni, rádobhatunk pár cikk hagymát, és paradicsomot, paprikát.
Ha viszont grillezni szeretnéd , akkor a hozzávalók összegyúrása után formázd rá a pálcikákra, és süsd meg őket a grillen. Ilyenkor ha nem elég zsíros a hús, én adok hozzá egy pici olívaolajat.

Hozzávalók :

1/2 kg darált marhahús vagy bárány, még jobb ha keverjük
1 közepes hagyma apróra vágva
2 ek paprika
1 ek római kömény
1 tk só
1/4 tk bors
1/8 tk cayenne bors /csípős paprika
1/4 csésze friss petrezselyem apróravágva
1/4 csésze friss koriander zöld apróra vágva
1 tk őrölt fahéj
1 ek apróra vágott friss mentalevél

Elkészítés :

Az összes hozzávalót keverjük össze egy tálban. Ha van időnk, még előző este tegyük meg, és hagyjuk összeérni az ízeket a hűtőben felhasználásig.
Marokkóban a keftát egész kicsire formázzák, mint egy cseresznyeszem körülbelül. De ha így magában szervírozzuk, mehet kicsit nagyobba , és formázzuk hengerbe a végeit csúcsosítsuk el kicsit. 
Tegyünk kis olajat a serpenyőbe,és mikor már forró tegyük rá a golyókat. Minden oldalát süssük meg szépen. Ne nagyon süssük túl,mert kiszárad. 
Tálalásik fedjük le alufóliával, így tartja a meleget, és nem száradnak ki.
Ha van laposkenyerünk, vagy tortillánk, helyezzünk párat egy szép tálra, és arra rendezzük el a keftákat, néhány olivabogyó, hagyma karika paradicsom is mehet díszítésnek. 
Jó étvágyat!