Kefta gratin - Besamellel rakott kefta 

Nemrég meglátogattam Fezi barátnőmet, aki megvendégelt ebédre. Ezt az ételt készítette, még sosem ettem azelőtt. Ez nem tradicionális, de teljesen marokkói ízvilág, mely egy kis csavarral a kefta és a gratin házasságából született. 

Annyira tetszett, hogy rögtön másnap el is készítettem... A férjem is odavolt érte, szóval megtartjuk, és most veletek is megosztom. Gyors hétköznapi ebédnek kiváló!

Hozzávalók:

A keftához:

1 közepes fej hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1 ek olívaolaj

500 gr darált marhahús

1 kk só

1 db babérlevél

1/2 kk bors

1 kk római kömény

1 kk paprika

1/2 kk kurkuma

1 evőkanál korianderzöld /petrezselyemzöld

1/2 kk gyömbér

1 evőkanál paradicsompüré

1 dl víz

1 evőkanál pritamin paprika apróra vágva (opcionális) 

A burgonyás réteghez:

 6-8 szem közepes burgonya

1 gerezd fokhagyma

só + víz

A besamelhez:

2 ek vaj

2 ek liszt

kb 500 ml tej

1 kk só

csipet bors és szerecsendió

300 gr sajt (fele a szószba, fele a tetejére ) 

Elkészítése: 

A meghámozott burgonyát uborkagyalun vékonyra szeleteld fel, majd forrásban lévő sós vízbe dobd bele., Tegyél bele egy darab fokhagymát is kis darabokra vágva. Főzd meg 80%-osra, azaz ne legyen puha... 

Gyújtsd be a sütőt közben, hogy készen legyen mire a gratent összerakod... 

A hagymát vágd apróra és fonnyaszd meg  lassú tűzön az olajon a fokhagymával együtt. Enyhén sózd meg. Ha már üveges, mehet rá a hús. Ha már sehol sem nyers a hús, szórd rá a fűszereket, és keverd át. A paradicsompürét keverd el a vízzel, és öntsd rá. Főzd fel, főzd el a vizet róla teljesen. Ha szükséges adj még kis vizet hozzá. De a cél, hogy ne legyen alatta folyadék. 

Amíg a kefta fő, a besamelt is elkészítheted. A vajat olvaszd meg kis- közepes lángon , szórd rá a iisztet, folyamatosan keverd egy habverővel, mert a folyamat nagyon gyors. Majd apránként add hozzá a tejet, folyamatosan keverd el csomómentesre. pudingszerű állaga kell legyen. Amikor ezt elérted, szépen besűrült, add hozzá a fűszereket, a sajtot és elzárhatod. 

Egy hőálló edényt vajazz ki, öntsd bele a lecsepegtetett burgonyát, azon simítsd el a keftát, majd öntsd rá a besamelt. Szórj a tetejére sajtot és mehet a sütőbe amíg megpirul a teteje.