Kebda Boulfaf - Marokkói juhmáj nyárson

Marokkóban nincs olyan család, aki Eid al-Kebirt (Áldozati ünnep) enélkül a grillen sült máj nélkül töltené. Bevallom én nem igazán szeretem a májat, de ez kivételesen még nekem is ízlik.
A nagyünnepre minden család levág egy birkát, elsőként a belsőségeket készítik el, mivel az kerül ki elsőnek az állatból.

Szokás ilyenkor profi hentest házhoz hívni, aki leöli az állatot, majd megnyúzza, kiszedi a belsőségeket, ezután felakasztják, hogy kivérezzen. Később a darabolást már a család végzi el, egy része adományként máshoz kerül, a többi megy a fagyasztóba, vagy a tetőre befűszerezve a nap alá száradni.
Az egyik összetevő talán nem lesz ismerős mindenkinek. A cseplesz, másnéven hashártya, egy vékony membránszerű háló, ami körülveszi a gyomrot és belső szerveket. Faggyúszerű anyag, bevonatnak használják sok országokban húsételehez, pitékhez. Marokkóban sok grillensült húshoz és belsőséghez használják.
Nem tudom, hogy Magyarországon mennyire egyszerű beszerezni, a Google szerint hentestől rendelésre lehet kapni.
Marokkóban a májat nem serpenyőben sütik, hanem chuweyaban, amiről már írtam a kint használatos eszközökről szóló albumban. Ez egy grillező eszköz, ami szétnyitható és a rácsok közé zárható a grillezendő husi, nagyon praktikus, egyszerűen csak megfordítod a grillen, és sütheted a másik oldalát. A serpenyős sütés azoknak szól, akik nem tudják kinti grillen sütni. Van aki már első sütés előtt befűszerezi a májat, én nem szoktam, csak második sütésnél. Anyósomtól is így tanultam. A végén a csepleszt is megeheted a májjal, ha szereted, én leszoktam szedni, nekem nem igazán ízlik. De megóvja a grillen a kiszáradástól a húsokat, ezért nagyon fontos összetevő.

Hozzávalók :

500 gr birkamáj (vagy bárány, vagy marha) de lehet vese, szív vagy más belsőség is. 
100 gr cseplesz
1 evőkanál rómaikömény
1 evőkanál pirospaprika
1 evőkanál koriander őrölt
1kávéskanál cayenne bors vagy chili
só, bors


Elkészítés:

Tisztítsd meg a májat.
Pirítsd meg az egész májakat egy serpenyőben, oldalanként 3-4percig, vagy helyezd a grillre.
Mikor készen van vágd kétcentis kockákra. Tedd egy tálba és szórd rá a fűszereket. Keverd át, hogy bevonja mindenhol.
Vágd a zsírhálót (csepleszt) hosszú vékony csíkokra.
Egyesével tekerd a májdarabokat bele a csepleszbe, majd húzd rá a nyársra.
Szabadtéri grillen, faszénen vagy elektromos grillen is elkészítheted.
Azonnal tálaljd friss khobz dar-ral (marokkói kenyér), és egy pohár menta teával. Szokás mellé tenni sót elkeverve római köménnyel, aki még szeretne megszórhatja.
Jó étvágyat!