Jben - Marokkói friss sajt


A Jben (ejtsd:zsben) a friss sajt marokkói változata. Az ország északi részéről származik, mára országszerte elterjedt, otthon is készítik, de kereskedelmi forgalomban kapható. Megtalálható a szupermarketek mellett a piacokon, vidéki utakon és utcai árusoknál is. A Jbent kenyérre szokták kenni, de töltik például Briwatsba is. A Ricotta sajthoz hasonló állagú, krémes, kenhető.

Marokkó északi részén pálma levelekből szőtt formába préselve készítik. Van aki ad hozzá kakukkfüvet, vagy fokhagymát esetleg, de a natúr változat a legelterjedtebb, mely enyhén sós csupán.

Mint a többi friss sajtot, a Jbent is könnyű előkészíteni. Kecske vagy tehéntej is használható hozzá.


Hozzávalók:

1 liter tej

1 liter író

1/4 teáskanál só

1/4 teáskanál szárított kakukkfű

1 evőkanál citromlé 


Elkészítés:


  • Egy fazékban közepes hőn melegítsd fel a tejet , amíg buborékozni kezd. Ne forrald fel.

  • Az írót sózd meg és add hozzá a citromlevet.

  • Keverd hozzá a hideg íróhoz a meleg tejet, és szórd bele a kakukkfüvet.

  • Jól keverd meg, majd fedd le, és hagy 1-2 órán át pihenni. Az idő letelte után látni fogod, hogy különvált a tetején a savó.

  • Szűrőbe terített gézre öntsd az alvadékot, majd akaszd fel csöpögjön le a felesleges folyadék. Tégy alá tálat, és egész éjszakán át hagyd kint.

  • Reggel a kész Jben fog várni, már kenheted is a kenyérre.