Hergma vagy Kour3ine - Borjú vagy bárányláb csicseriborsóval, mazsolával és búzával

Ez az étel személyes kedvencem, megkockáztatom, hogy a legfinomabb étel amit valaha ettem. Eid kbír-re szokták főzni leginkább. Készülhet bárány, kecske vagy borjú lábszárból. A lábszár viszonylag kevés húst tartalmaz, de cserébe az ínak, a zsírosabb részek, a csontokból kifőtt zselatin gondoskodik a szósz sűrűségéről. Nagyon sokáig kell főzni, így általában kuktában készül. Lehetőleg ne használj konzerv csicseriborsót, mert csak elrontaná ezt a csodás ételt. Ebből az ételből általában többet készítenek egyszerre, mert nagyon finom, és hosszú ideig tart elkészíteni. Néhány napig eláll hűtőben, de mindenki tesz a fagyasztóba belőle, ami hetekkel később is elővehető bármikor. Csak felkell melegíteni.


Hozzávalók:

2 borjú láb, darabokra vágva (vagy 8 bárány láb)
2 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
1 nagy hagyma, szeletelve
6-8 gerezd fokhagyma, apróra vágva
2 vagy 3 apró darab fahéj
4 teáskanál só
3 teáskanál őrölt gyömbér
2 teáskanál fekete bors
1 1/2 teáskanál paprika
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál sáfrány szál, morzsolt
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál smen, vagy ízlés szerint
1/2 csésze olívaolaj
----------------------------------------------
125 g szárított csicseriborsó
250 g búza mag 
80 gr arany vagy sötét arany mazsola

Elkészítése :

Előző este áztassuk a szárított csicseriborsót bőséges mennyiségű hideg vízbe.
Másnap mikor kezdesz főzni, a mazsolát és a búzaszemeket is áztasd be vízbe.
Mosd és tisztítsd meg a lábakat alaposan.
Tedd a lábakat kuktába, a hagyma, fokhagyma, fűszerek, szmen és az olaj is mehet rá. Adj hozzá annyi vizet, ami bőven ellepi, és fedd le a kuktát, majd kezd főzni nem túl nagy nyomás alatt. Körülbelül másfél óra múlva zárd le.
Csöpögtesd le a csicseriborsót, és tedd a kuktába, sózd ha még szükséges. Csöpögtesd le a búzamagokat is, és tedd egy kis vászonanyagba, és kösd össze, tedd mellé. Ha nincs ilyen géz vagy vászon anyagod, semmi baj, teheted a többi mellé, csak szebb a tálalása ha külön van a búza.
Fedd le és főzd tovább közepes-alacsony nyomáson további 2 1/2 órán át. Néha nyisd ki és nézd meg a foyladékszintet. Ha szükséges, adj hozzá vizet.
Amikor a búza megfőtt, tedd bele a lecsöpögtetett mazsolát is, és tedd rá a fedőt, de nem kell lezárni, és főzd amíg a szósz besűrűl.
Tálalás:
Egy nagy szép díszes tálra lesz szükséged. Helyezd a húst a közepére, szedd a csicseriborsót rá, a szószt, majd bontsd ki a textilt, és a tetejére tedd a búzát.
Jó étvágyat!