Harira - Marokkói paradicsomos csicseriborsóleves

A harira Marokkó egyetlen igazán híres levese, és nemzeti étele is egyébként. Leginkább ramadánkor fogyasztják, de évközben is főzik, főleg paradicsom szezonban.
Ahány ház, annyi receptet találhatsz. Ma hoztam nektek négy különböző receptet, van köztük konzerv csicseriborsós is ,azoknak akik nem tudnak szárazat beszerezni. Van vegetáriánus, ahogy anyósom csinálja, én ezt szeretem legjobban. Még másik két opció is.
A végeredmény és ízvilág az közel azonos, ami más ugye az elkészítés módja, az alapanyagok aránya,és itt ott találunk egy két plusz adalékot is. Van aki vermicelli tésztával főzi ,van aki rizzsel vagy tört árpával. Láttam fahéjat is egy receptben, de nekem az nem tetszik , mert szerintem nem illik hozzá. Eltérés leginkább az állagában van szerintem.
De aki kóstolt már harirát bárhol, az megismeri az ízét élete végéig, annyira egyedi és különleges. Legyen az húsos vagy vegetáriánus.
Tálaláskor az asztalra szoktak tenni egy tányéron főtt tojást, datolyát, és chebakiát. Utóbbi egy mézes szezámos fura kinézetű édesség.
Együtt szokták enni a harirával ezeket, ami talán furának tünhet első hallásra, de tényleg ki kell próbálni, és rájössz , hogy igazuk van és, hogy ez miért nem neked jutott előbb eszedbe :)
Lássuk hát a recepteket!

Booking.com



Harira - Anyósom receptje, ahogy én is készítem (húsmentes)

Hozzávalók:

1 nagy hagyma apróra vágva

1 csésze áztatott hámozott csicseriborsó

2 evőkanál lencse , megmosva

1 db répa egészben

1 db burgonya egészben

1/2 teáskanál bors

1/2 teáskanál kurkuma

1 evőkanál gyömbér

1-1,5 kávéskanál szmen

1-1,5 teáskanál só

víz

4 db nagy paradicsom

4-5 evőkanál liszt

1 evőkanál petrezselyem, apróra vágva

2 zellerzöld levelestől

2 evőkanál rizs


Elkészítés:

Tedd egy fazékba/kuktába Tedd egy fazékba a hagymát, csicseriborsót, lencsét, répát, burgonyát, borsot, sót, kurkumát, gyömbért, szment és annyi vizet, ami duplán ellepi. Zárd le és főzd kb 20 percig a kuktában, fazékban ez kétszer annyi idő lesz. Másik fazékba tedd a paradicsomot . Ha nincs elég paradicsomod, pótolhatod sűrítménnyel. Főzd puhára, és vedd ki a másik fazékból a szintén megfőtt répát és burgonyát. Passzírozón nyomd át, vagy mixerrel, együtt az egészet. Paradicsomot héjastól szoktuk, de ha téged zavar , leszedheted.

Ehhez keverd hozzá a lisztet, petrezselymet, zellerzöldet levelestől. Most ezt jól mixeld össze, majd add hozzá az első fazék tartalmához. Ezután tedd bele a rizst és még fűszert, ha szükséges. Főzd puhára a rizst is , körülbelül még 10 perc, és készen is van. Tálalhatod.Jó étvágyat! Bessaha w raha

Ötlet: Rizs helyett tehetsz vermicelli tésztát is.

Harira 2. (Húsimádóknak)

Hozzávalók:

500g marhahús kis kockára vágva

1 nagy hagyma apróra vágva
100 g lencse beáztatva lecsöpögtetve
100 g csicseriborsó egy éjszakán át vízben, majd lecsöpögtetve
100 g zellerzöld apróra vágva
200 g paradicsom apróra vágva
2 evőkanál olaj
fél teáskanál kurkuma
fél teáskanál gyömbér
fél teáskanál bors
2 evőkanál só
2 liter víz
3teáskanál szmen
100 gr vermicelli tészta
3 evőkanál korianderzöld finomra vágva
3 evőkanál petrezselyem apróra vágva
2 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál liszt
Mikor a leves kezd forrni, szedd le az összes habot a tetejéről. Add hozzá a szment.
Keverd össze és fedd le. Hagyd főni 1 órán át. Ha szükséges adj hozzá vizet.
Ha megfőtt minden benne, akkor a lisztet keverd össze vízzel, és a paradicsompürével, a korianderrel és petrezselyemmel, és add a leveshez. Keverd át, és állítsd be a fűszereket.
Főzd 2-3 percig még, aztán tálalhatod is.


Elkészítés:

Melegítsd az olajat egy nagy fazékban és add hozzá az összes hozzávalót a sóig. Keverd át, és hagyd picit párolódni, de kevergesd közben. Húzd fel a két liter vízzel. Hagyd felfőni.

Mikor a leves kezd forrni, szedd le az összes habot a tetejéről. Add hozzá a szment.
Keverd össze és fedd le. Hagyd főni 1 órán át. Ha szükséges adj hozzá vizet.
Ha megfőtt minden benne, akkor a lisztet keverd össze vízzel, és a paradicsompürével, a korianderrel és petrezselyemmel, és add a leveshez. Keverd át, és állítsd be a fűszereket.
Főzd 2-3 percig még, aztán tálalhatod is.

Harira 3. (Ha csak konzerv csicseriborsód van)

Hozzávalók:

2 evőkanál olívaolaj

1 közepes hagyma reszelve

150 gr marhahús kockára vágva

1 csokor petrezselyem apróra vágva

1 zellerzöld ág apróra vágva

50 gr lencse

700 gr paradicsom leturmixolva, benne egy kanál paradicsompüré

1kávéskanál szmen

fél teáskanál kurkuma

fél teáskanál gyömbér

fél teáskanál bors

2 evőkanál só

2 liter víz

Elkészítés:

Mindent beleteszünk egy kuktába, és lefedve 30 percig főzzük. Közben egy tálban összekeverünk:120 gr lisztetannyi vízzel amivel palacsintatészta állagú lesz. 30 perc után kinyitjuk a kuktát és beleteszünk:50 gr kerek szemű rizst1 konzerv csicseriborsótés a lisztes keveréket apránként hozzákeverjük,hogy besűrítsük vele a levest. Nem kell az összeset hozzáadni, csak amíg szép bársonyos sima levest kapsz.Főzd 2-3 percig, majd szórj rá 1 csokor korianderzöldet apróra vágva. Csavarj bele egy fél citrom levét. Készen is van. Tálald melegen , tegyél mellé főtt tojást, chebbakiát, és datolyát.