Harcha - Marokkói búzadaralepény

Majdnem annyira gyakran fogyasztják,mint a msemment. Az otthon készített harcha általában mini verzióban készül, kisebb pogácsákat csinálnak, olyan 8-10 centis átmérővel. A házi harcha édes szokott lenni, és nem ropogós, inkább puha.
Amit én hoztam ma nektek az az utcai verziót. Ez az én kedvencem. Sós, édes és ropogós. Ha édesebben szereted, növeld a cukrot benne. Kétféle módszer van a torta és a pogácsa, mindkettőről láthatsz videós segítséget lentebb. 

Marokkói mentateával vagy kávéval fogyasztják. Van aki macisajtot ken a tetejére, van aki mézet csorgat rá, de gyakran eszik csak magában.

Hozzávalók:

1 evőkanál száraz élesztő
4 evőkanál cukor
350 ml hideg víz
500 gr finom búzadara
100 ml olaj 
2 kávéskanál só

+ búzadara a forgatáshoz

Harcha galette azaz pogácsa
Harcha galette azaz pogácsa

Elkészítése:

Az élesztőt és a cukrot egy pohárba tesszük, felöntjük a vízzel. Egy másik tálba tesszük a búzadarákat az olajat és sót, hozzákeverjük az élesztős cukros vizet. Összekeverjük, amíg összeáll a tészta.

Módszer 1:

Egy nagy lapos tálra szórjunk nagyszemű búzadarát, tegyük rá a tésztát, és lapítsuk ki, a tetejét bőven szórjuk meg darával, és formázzuk szép sima kerekre. Majd fogjunk rá egy másik lapos tányért, és összefogva a kettőt, fordítsuk át. Most a másik oldala van felül, azt is meg darázzuk, és szépen elsimítjuk. Közben alágyújtunk egy nagy és lapos serpenyőnek, olajat csorgatunk rá és rácsúsztatjuk a harchát. Kis lángon dolgozzunk, és olyan öt percig süssük az egyik oldalát, majd ráfogjuk a tányért, kifordítjuk, és vissza a másik oldalával megint sütjük öt percet.

Módszer 2:

Galette vagyis pogácsa készítés. A tésztát oszd egyforma golyókra. A serpenyőt melegítsd fel, olajozd meg. Használj egy kis fém tortakarikát ami nem nagyobb mint 12 centi. Tedd a serpenyőbe. A golyót forgasd darába, és tedd a karika közepére, és nyomkodd le benne simára. Szép kis pogácsákat kell kapj. Folytasd amíg van hely a serpenyődben. Süsd aranybarnára

Melegen tálaljuk forró mentateával.
Ha nem fogy el, hűtőben lefóliázva tartsuk, majd csak melegítsük fel serpenyőben, ha enni szeretnénk belőle.
Jó étvágyat!