Házi hamburger zsemle

Életem első hamburgere, pulykaburger. A ketchupot is én készítettem.
Életem első hamburgere, pulykaburger. A ketchupot is én készítettem.

Hozzávalók / 10 db kisebb

90 ml víz (langyos)

90 ml tej (langyos)
1 tasak instant élesztő
40 g vaj (olvasztott)
1 db tojás
440 g finomliszt
40 g cukor
1 tk só 
1 db tojásfehérje (a kenéshez)
1 ek szezámmag (a szóráshoz)

Elkészítés

A langyos víz és tej keverékébe öntsd az élesztőt, keverd el és hagyd pár percig. A liszthez add a sót, cukrot, az egész tojást, az olvasztott vajat, majd az élesztős keveréket. Alaposan dolgozd ki, míg egy sima tésztát kapsz. (géppel is kb 5 percet dagasszuk!). Letakarva keleszd egy órát. 

Ezután egyszer alaposan gyúrd át, majd adagold ki 10 egyforma súlyú golyóra. Ezekből formálj gombócokat, és nagyon ügyelj, hogy teljesen sima legyen a felületük, különben szét fognak repedni.

Sütőpapírral borított tepsire tesszük őket, és újból 1 órát kelesztjük.
Melegítsd elő a sütőt 185°C - ra.
A megkelt gombóckákat a kissé felvert tojásfehérjével kend le, és szezámmaggal szórd meg.
20-25 perc alatt készre sütjük. 


Töltelék:

A hamburger húspogácsa készülhet csirke vagy marhahúsból. Mindkét esetben darált húsból dolgozunk. Só, bors és fokhagymapor amit szoktam használni, de ha van külön fűszer keveréked, az is jót tesz neki. Ha a bucik 8 centi átmérőjüek, akkor a pogácsákat jó 15 centisre lapítsd ki, mivel sütés után kb a felére csökken a méretük. Könnyebb sütni, ha formázás után lefagyasztod, és így sütöd ki. Ez esetben kevésbé törik. 

Egyéb feltétek: Ketchup, mustár, barberque szósz, csemege ubi, jégsaláta, paradicsom, hagyma (pirítva mégjobb)