GY.I.K - Gyakori kérdések

Próbálom nektek ide kigyűjteni a leggyakoribb kérdéseket és arra válaszolok, hogy segítségetekre lehessek mindenben. Az általatok feltett kérdések 80%-ban ugyanazok, így nem lesz nehéz dolgom. 


TAJIN GY.I.K:

  • Minden használat előtt ki kell sütni a tázsint? 
  • Nem, csupán első alkalommal. 
  • Fehér, fekete akármilyen foltok lettek a tázsinon használat után, mit tegyek? 

  • Semmit, lesz még több is, foltos lesz mint egy zsiráf, ez normális. 

  • Mázas vagy mázatlan tázsint vegyek? 

  • Mázatlan főzésre jó, mázas tálalásra inkább. 

  • Penészes a tázsinom segítség! 

  • Semmi gond, nem hagytál neki rést szellőzni, ez normális. Csak mosd el, akár ecetes vízzel is átöblítheted. Eltünik.

  • Hol kapok Magyarországon eredeti tázsint? 

  • A választék nagyon karcsú, illetve kb annyiba kerül mintha kiutaznál és vissza. Szerintem jobban jársz az utóbbival...

  • Bármilyen tűzhelyen használható a tázsin?

  • A tázsin láng fölé lett kitalálva illetve parázsra. Kemencében és sütőben is lehet használni. Vasmagos , elektromos indukciós tűzhelyeken óvatosan kell vele bánni. Csak hidegen szabad indítani együtt a hővel, és nagyon alacsony fokozaton tartani végig. 

  • Meddig kell a tázsint főzni?

  • Lassú tűzön minimum 2-3 óra, ha jól megpakoltad, akár 4 is lehet. Normál lángos tűzhelyen 1-2 óra. 

  • Első használat előtt ki kell kezelni. Hallottam olyat, hogy vízben áztatni, de olyat is hogy csak olajjal kell bekenni, most melyik az igaz? 

  • Ha attól jobban érzed magad, hogy beáztattad előtte, akkor tedd azt. Nem fontos. Az én családom sosem szokta és én sem. 



HOZZÁVALÓK GY.I.K:

  • Nincs narancsvirágvizem, narancslé jó helyette? 
  • Nem, teljesen más ízt ad a kettő, ha nincs hagyd ki, és szerezz be. Rengeteg helyen kapható, ha a környékeden nincs, rendelj online. 

  • Nincs szmenem, sima vaj jó helyette? Vagy Ghii?

  • Nem , mert a vaj sima vajas ízt ad, a ghii pedig édeskés erős ízt. A szmen egy igen szagos vaj, ami fűszerként használatos. Ha nincs hagyd ki,  és készíts magad, igen egyszerű, a recept itt. 

  • Láttam a boltban Marokkói fűszerkeveréket, megvegyem? 

  • Ne, vegyél gyömbért, kurkumát, sáfrányt, fahéjat és felejtsd el a bolti keverékeket, mert ezeknek semmi közük marokkóhoz. A receptemben leírt fűszerezést ha követed, marokkói ízvilág lesz a végeredmény. IGAZI! 

  • Marokkóban vettem borsot, akkor is ugyanannyit használjak, mint a receptben van megadva?

  • Nem! A marokkói bors sokkal erősebb, így kb a harmadát javaslom. 

  • Használhatok instant kuszkusz?

  • Ha normális kuszkuszt szeretnél enni, akkor nem. 

  • Használhatok konzerv csicseriborsót? 

  • Igen, ha szereted a konzervízt. Én nem. 



RÓLAM GY.I.K:

  • Arab vagy? 
  • Nem, magyar vagyok , Budapesten születtem, csupán Marokkóba házasodtam. A családban persze mindenki maghribiyának (marokkóinak) hív, mert már szinte többet tudok az ország gasztronómiájáról, mint ők. 

  • Akkor miért hívnak Azrának?

  • Ez a választott muszlim nevem, írói álnévnek is ezt használom, szeretném megőrizni a privát életem, személyiségem.