Taktouka - Grillezett paprika és paradicsom saláta

Taktouka  azaz sült paprika és főtt paradicsom saláta, melegen és hidegen is fogyasztják. Hmiss Algériában és Slata mechouiya tunéziai konyhában.
A meggrillezett paprikát, könnyen megpucolhatod, ha rögtön nejlonba teszed, és hagyod kicsit "beizzadni", majd könnyen lehúzhatod a héját.

Hozzávalók

500g vagy több jó érett friss paradicsom (hámozott, magozott és kockára vágott)
3-4 nagy, paprika pörkölt, hámozott, magozott )
2-3 nagy gerezd fokhagyma, apróra vágva
5 evőkanál apróra vágott petrezselyem és koriander
Só és bors ízlés szerint
1 evőkanál paprika
1 tk római kömény
4 evőkanál jó extra szűz olívaolaj
Marokkói tartósított citrom (csak a bőr)

Elkészítés:

Tűz fölött grillezd meg a paprikákat, amíg elszenesedik a héja. Majd tisztiítsd meg, vágd kis kockára .
Tedd a hozzávalókat egy serpenyőbe (a fűszereket még nem kell), és közepes lángon főzd. Keverd meg néha. Főzd körülbelül 10 percig, amíg a paradicsom leve elfő. Kicsit törd össze villával.
Add hozzá a fűszereket, a paprikát, a köményt és a zöldeket, és hagyd lassú tűzön további 10 percig, amíg kapsz egy sűrű szószt. Locsold meg kis olívaolajjal és díszítsd tartósított citromhéjjal (kockára vágva).
Hidegen vagy melegen tálald.

Másik változat, nem kell főzni, ez szimpla saláta:

Hozzávalók:

500g vagy több jó érett friss paradicsom (hámozott, magozott és kockára vágott)
3-4 nagy, hosszú zöld paprika pörkölt, hámozott, magozott és apróra vágott)
1 fej hagyma (apró kockára vágott)
5 evőkanál apróra vágott petrezselyem és koriander
Só és bors ízlés szerint 
1 tk római kömény
4 evőkanál jó extra szűz olívaolaj
1 kávéskanál ecet (max 10%-os) vagy citromlé

Elkészítés:

Tűz fölött grillezd meg a paprikákat, amíg elszenesedik a héja. Majd tisztiítsd meg, vágd kis kockára.Egy tálban keverd össze az összes hozzávalót, majd hagyd állni félórát,hogy összeérjenek az ízek,majd szolgáld fel.
Fogyasztható kenyérrel, magában, vagy salátaként tajineok mellé.
Jó étvágyat!