Ghoulal - csiga leves

A csiga (Marokkói nevén baboush) nagyon gyakori utcai étel , de főleg ősszel és télen árusítják. Este hat után mindegyik városban a legismertebb téren, valamint a bazárok be- és kijáratánál a van legalább egy csigaleves-árus. Általában egy kézikocsin tolja a mobil "éttermét", ami egy asztal kerekekkel. Középen a gázpalackja, azon fő a leves. Körben lefordítva a tiszta leveses tálak, szeletelt citrom. Másik oldalon a használt edények. Egy fogpiszkálós doboz, és a kiürült csigaházaknak is van egy szemetes.
A hűvös marokkói télben semmi sem melegít fel jobban mint egy tál Ghoulal. Hidd el, én kipróbáltam, és valóban működik.
De bekell valljam, gyáva voltam, és a csigákat kihagytam, ennyire még én sem vagyok bevállalós. De jelentem, a levest megittam. Nem hasonlít semmihez. Inkább hajaz egy gyógyteára, ami nagyon erősen fűszerezett, mint egy levesre. Nem mondanám rossznak, de túl jónak sem. A csigáról nem tudok nyilatkozni, de ha bármelyikőtök próbálta, ossza meg az élményt velünk kommentben :)
Marokkó szárazföldi csiga tenyésztő régiója Nador. Tengeri csigát is árulnak egyébként az utcai halárusok néha. Bevallom, a mi családunk nem készíti ezt a különös levest, így nem állt rendelkezésemre ősi családi csigaleves recept. De az internetnek hála , sikerült találnom és most ezt megosztom veletek.

A csigákat előszöris megkell tisztítani a nyálkától. Az otthoni verzióban egy kuszkuszfőzőt használnak. Ami egy normál fazék, és a ráhelyezhető másik fazék alja lyukacsos. Ez a pároló rész. Szóval az alsó részébe széthintenek egy csésze lisztet, erre ráteszik a csigákat. Erre rá a lyukacsos felső edény. Abba egy nagy kő, ami megakadályozza a csigák szökését. 48 órán át tartják a csigákat a börtönben, majd kiveszik a csigákat, elmossák az edényt, ezután visszateszik őket bele, felengedik vízzel, lefedik a lyukacsos edénnyel, kő visszarak, és újabb 24 órát várnak.
Ekkorra a csigák főzésre kész állapotban vannak.
Egy 6 literes fazékba tegyünk oda kb 4 liter vizet főni .

Az alábbi összetevőket egy muszlinkendőbe kötjük, vagy fűszerkosárkába helyezzük:

1 teáskanál szemes bors
1 teáskanál római kömény, egész
1 darab gyömbér
1/2 teáskanál egész ánizs mag
2-3 db édesgyökér
3 ág menta
1 szál borsmenta
5 szál kakukkfű
3 ág Tárkony
3 ág oregano
paprika és só ízlés szerint
1/2 teáskanál édeskömény mag

Elkészítés:

Tegyük a fazékba és hagyjuk forrni 5 percig a fűszereket a vízben, Adjunk hozzá a csigákat, fedjük le és hagyjuk 1 óráig főni, vagy amíg a csigák megfőnek. Cél, hogy ne legyen rágós. Adjunk hozzá vizet, ha szükséges. Ha kész , tálaljuk mély leveses tányérba. Fogpiszkálót adjunk mellé.
Jó étvágyat