Ghoriba bahla

 Szezámos mandulás keksz

 Ezek a kis marokkói kekszek érdekes homokos textúrájukkal és keleties ízükkel azonnal elvarázsolnak minket. Érezhető a pirított szezám és mandulaíz megbolondítva egy kis fahéjjal gyakran narancsvirágvízzel. Gyakori vendég a délutáni teázásoknál, egy jó kis mentateával az igazi :)


A repedések a felszínén teszik érdekessé, ami nem sütési hiba, hanem bizony ilyennek kell lennie.
A süti neve lefordítva körülbelül annyit tesz , hogy "őrült süti", mert a repedések úgy néznek ki mintha mosolyogna a kekszünk. De a ghoriba önmagában azt jelenti, "idegen" vagy "rejtélyes", utalva a rengeteg andalúzra, akik spanyolországban telepedtek le sok sok évvel ezelőtt, azután, hogy elmenekültek marokkóból.
Ezt a nevet használják számos kerek marokkói sütire, amelyeket hagyományosan kézzel formálnak.
A recept itt is elég rugalmas, családonként más. Van aki csak olajjal csinálja, mert az nyilván olcsóbb. Van aki fele vaj és a fele olaj. Van aki megőrli a szezámmagot, és olyan is aki egészben teszi bele.
Sokan a sütibe tesznek szment, igen jól emlékszel, a büdös vaj. Tehetsz te is, ha akarsz, közelebb fog állni az eredeti recepthez. 

Hozzávalók:

500 gr liszt

35 gr pirított szezámmag, egész

35 gr pirított szezámmag darált 

40gr finomra őrölt, pirított mandula

1 evőkanál narancsvirágvíz

250 ml olaj

130 gr porcukor

csipet só

1 kávéskanál őrölt fahéj

1 zacskó sütőpor

1/2 teáskanál friss élesztő 

Elkészítés:

A lisztet az élesztővel és olajjal dolgozd össze. Mikor szépen elkeverted, add hozzá a porcukrot és a pirított szezámot és mandulát. Ezután jön a só, fahéj és a sütőpor. Gyúrd össze alaposan. Omlós tésztát kell kapj, kicsit szétesős, de ha összenyomod alaposan, egyben kell maradnia. Akár a nedves homok. Nem árt pihenni hagyni a tésztát egy éjszakára, de minimum néhány órát.
Kézzel egyforma golyókat formázunk, akkorákat mint egy dió. Ellapítjuk kissé és mehet is a tepsibe. 160 fokon 18-20 percig sütjük. Ekkor még puha lesz kissé, de amint kihűl megszilárdul.