Ghoriba bahla - Szezámos mandulás keksz

Ezek a kis marokkói kekszek érdekes homokos textúrájukkal és keleties ízükkel azonnal elvarázsolnak minket. Érezhető a piritott szezám és mandulaíz megbolondítva egy kis fahéjjal. Gyakori vendég a délutáni teázásoknál, egy jó kis mentateával az igazi :)

A repedések a felszínén teszik érdekessé, ami nem sütési hiba, hanem bizony ilyennek kell lennie.
A süti neve lefordítva körülbelül annyit tesz , hogy "őrült süti", mert a repedések úgy néznek ki mintha mosolyogna a kekszünk. De a ghoriba önmagában azt jelenti, "idegen" vagy "rejtélyes", utalva a rengeteg andalúzra, akik spanyolországban telepedtek le sok sok évvel ezelőtt, azután, hogy elmenekültek marokkóból.
Ezt a nevet használják számos kerek marokkói sütire, amelyeket hagyományosan kézzel formálnak.
A recept itt is elég rugalmas, több verzió van. Van aki csak olajjal csinálja, mert az nyilván olcsóbb. Van aki fele vaj és a fele olaj. Van aki megőrli a szezámmagot, és olyan is aki egészben teszi bele.
Sokan a sütibe tesznek szment, igen jól emlékszel, a büdös vaj. Tehetsz te is, ha akarsz, közelebb fog állni az eredeti recepthez.
A legfontosabb hozzávalókat én megadom neked, alattuk pedig az extra lehetőségeket. Az arányokon mindenki aztán tud variálni, ha akar. Tényleg, ahány család annyi ghoriba :)
De most menjünk tovább, és lássuk hogyan készül.

Hozzávalók:

400 gr liszt
35 gr piritott szezámmag, egész
35 gr piritott szezámmag darált 
150 ml olaj
150ml olvaszott vaj
150 gr cukor
csipet só
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 zacskó sütőpor
1 csipetnyi élesztő 
1 fél kávéskanál szmen (opcionlis)
40gr finomra őrölt, piritott mandula

Elkészítés:

Az összes hozzávalót összedolgozzuk alaposan, kezdve a száraz alapanyagokkal, majd hozzáadjuk a zsiradékot is. Kézzel dolgozzunk, nem nehéz munka. Ha túl nedvesnek érezzük, adjunk még hozzá lisztet, de óvatosan, mert ha túl sok a liszt, a sütink törni fog, és száraz lesz. Nem árt pihenni hagyni a tésztát egy éjszakára, de minimum néhány órát.
Kézzel egyforma golyókat formázunk, akkorákat mint egy dió. Ellapítjuk kissé és mehet is a tepsibe. 180 fokon 15 percig sütjük. Ekkor még puha lesz kissé, de amint kihűl megszilárdul.