Kaab Ghazal - Gazella Szarvacska

Narancsvirágvízzel és fahéjjal ízesített félhold alakú mandulás édesség, melynek arab neve szó szerint lefordítva a gazella szarvát jelenti. Franciául Cornes de Gazelle-ként, épült be a köztudatba. Különleges alkalmakra készítik, mint például esküvők, vagy
Ramadán. Gyakran narancsvirágvízbe merítik, majd a porcukorba mártják őket. Ennek a neve : Kaab el Ghazal M'fenned

H o z z á v a l ó k : 

A mandulapasztához: 

500 g mandula, tisztítva
280 g cukor 

75 ml narancsvirágvíz

60 g olvasztott vaj
¼ teáskanál fahéj, 

csipetnyi gumiarábikum (opcionális)

A tésztához: 

380 g liszt
½ teáskanál só
2 kis tojás 

170 g olvasztott vaj
5 evőkanál narancsvirágvíz 

Kenéshez:
1 tojás
1 evőkanál narancsvirág víz

E l k é s z í t é s e : 

Keverd össze a tészta hozzávalóit, és gyúrd alaposan 15-20 percen át, amíg nagyon sima és rugalmas lesz. Oszd el 4-6 részre, takard be fóliával, és hagyd pihenni 15 percet. 

A mandulapaszta elkészítése a következő, amíg pihen a tészta: Őröld le a mandulát alaposan egy mixerben. Addig kell finomítani, amíg formázható pasztát kapsz. Add hozzá a cukrot, fahájat, narancsvirágvizet és gumiarábikumot. Kézzel
keverd el, és kóstold meg, ha szükséges még adj hozzá ízesítést. Készíts kis kolbászkákat, amiket dió méretű golyókból alakítasz ki. 

Tedd őket egy tálcára. Hints némi lisztet a munkafelületre, és nyújtsd ki a tésztát nagyon vékonyra, mint egy kartonlap. Tegyél rá egy kis mandula - kolbászkát, hajtsd rá a tésztát, majd zárd le a paszta körül szorosan. Az ujjaddal csipkedve vékonyítsd el a tetejét, és formázd meg a félhold alakzatot. Vágd körbe derelyevágóval a félholdat, egy kis
ráhagyással is csinálhatod. Sütés előtt egy órát pihentesd. Majd szurkáld meg tűvel 3- 4 helyen a belső oldalán, ne repedjen szét. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. (Extra: Egy tojást elkeverhetsz 1 evőkanál narancsvirágvízzel, és ecsettel lekenheted a szarvacskákat.)
Süsd körülbelül 12 percig, vagy amíg a teteje aranybarna lesz. Cukorsziruppal (Glükózzal szokták eredetileg) kend
le, egy ecset segítségével, hogy fényes legyen. 

Beleforgathatod porcukorba, szezámmagba, a cukorral lekent szarvacskákat díszítheted mandulaforgáccsal is. Szobahőmérsékleten, zárt műanyag dobozban hetekig eláll