Garnéla Pilpil

A "pil pil" kifejezés minden bizonnyal baszk eredetű. Az olaj, fokhagyma és chilipaprika kombójával készült ételek neve. A Pil pil név hangutánzó szó utalva a sistergésre, ami akkor történik, amikor a fokhagymát és a garnélákat főzik a forró olajban. Minden ételnek ezt a nevet adják ami vörös színű és csípős. Spanyolok verziójának a neve: Gamba Pilpil , Crevettes à la chermoula a francia neve és tajine crevette pilpil a marokkói. 

Hozzávalók:

250g garnéla (nagyobb fajta)

Charmoula szószhoz:

3 ek. petrezselyem apróra vágva

3 ek. koriander apróra vágva

3 gerezd fokhagyma reszelve

1 tk. só 

1/2 tk. bors

1 ek. paprika

1/2 ek. római kömény

1/2 citrom leve

45 ml olívaolaj

2 ek. paradicsompüré

45 ml víz


Elkészítése:

A Charmoula szószt készítsük el először, ehhez az összes fűszert és zöldfűszert keverjük össze egy tálban. Add hozzá az olajat és a citrom levét. Most keverd bele a megtisztított megmosott garnélát. Azután a paradicsompürét keverd el a vízzel, majd add a szószhoz. Ha van időd, hagyd pácolódni a hűtőben félórát. 

Ezután tedd a tázsinba vagy serpenyőbe, majd főzd puhára kb 15-20 perc alatt. Forrón tálald friss kenyérrel, esetleg sült burgonyával.