Felkészülés Ramadánra marokkói módon

A ramadán először is a bevásárlással kezdődik. A családok nagy részének van fagyasztóládája, de minimum fagyasztós hűtője, ami alapja a hatékony ramadáni felkészülésnek. Nekem jelenleg nincs, csak egy nagyon pici fagyasztóm , így idén bajban leszek... Ha te is ebben a cipőben jársz, akkor érdemes csak egy hétre előre gyártani a msemment, pizzát és batboutot, a sütiket viszont te is elkészítheted, nem igényelnek hűtést. Most pedig elmondom nektek hogyan készülünk fel Marokkóban, hogy azután a napi munka hatékonyabb lehessen. 

Az első lépés az előkészület az alapanyagokkal. Beszerzés után az összes zöldséget, és zöld fűszert megtisztítjuk, és darabolva lefagyasztjuk. Érdemes nem puffasztó zöldségeket használni, a babot inkább felejtsd el Ramadánra. Ezeket mind aprítsd fel és fagyaszd le.

  • petrezselyem
  • korianderzöld
  • zellerzöld
  • csicseriborsó
  • lencse
  • sárgarépa
  • zöldbab
  • kukorica (morzsolt)
  • zöldborsó

Gyümölcsöket is érdemes bevásárolni ha épp akciós, azokat amik turmixnak, smoothienak jók lesznek. Például:

eper, citrom, banán, mangó, őszbarack, stb. Ezeket mosás után aprítsd fel, és külön zacskókba dobáld bele keverve a napi italnak valót. Rengeteg időt spórolhatsz meg ezzel a lépéssel. 

 A húsokat is vásárlás után, megmossuk, felaprítjuk függően attól mihez használjuk fel. Gyakran készül az általunk gyroshúsnak ismert chawarma is, ehhez apró csíkokra kell vágni a húst. Érdemes bepácolni, és úgy lefagyasztani. A rántott húsnak valót is előre panírozhatod, és így eltéve már semmi dolgod nem lesz csak kisütni. A tázsinokhoz való húsokat adagold ki és címkézd fel. A darált húsokat is fűszerezd be előre, és akár kis golyókat formálva is fagyasztható, de egyben is. Utóbbi kisebb helyet foglal. 

Szerezz be jófajta datolyát az ünnepre, hiszen az minden este és szohorkor szükséges lesz. Pudingporokat is vásárolj be bőven több ízben, akár minden nap más fajtát készíthetsz. Rétestészta és leveles tészta is jó barátod lesz , ha van a hűtőben és már kínlódsz, hogy mit főzz, sokszor hirtelen kreált saját péksütik mentik meg az estét.

Aztán amiből mindenképp fagyassz előre, az a msemmen. Mivel időigényes, előre szokták gyártani, mivel kitűnően melegíthető, olyan lesz, mint új korában. Ezeket egy-két héttel az ünnep előtt szoktuk csinálni. Mindenhol msemmen van , amíg hűtjük, hogy fagyasztható legyen. 10 darabjával bezacskózzuk őket. 

Batbout és minipizza is készül. A pizzatésztát nem sütjük meg teljesen, és sütés előtt megszurkáljuk villával, hogy ne púposodjon fel. A még fehér félkész pizzákat üresen fagyasztjuk, tízesével szintén. Így képben leszel már ránézésre is, hogy mennyi van még belőle. A szószt is ilyenkor elkészítjük, és lefagyasztjuk jégkocka tartóban, vagy a másik módszer egy nejlonba öntjük, lezárjuk, és egy tálcára tesszük. Így lefagyasztjuk, majd ebből a tömbből vágunk amennyi kell. Ehhez a sajtot érdemes egyben, olcsóbban megvenni, lereszelni, és így fagyasztani.

Az édességeket meg kell venni, vagy elkészíteni. Az ünnep előtt egy héttel szoktam chebbakiát, fekkast, ghorbiat és briwatot készíteni. Ezek tartósak, 2-3 hónapig is jók, így a Ramadán teljes idejére elegendő adagot szoktam készíteni, hogy ezzel már ne kelljen utána foglalkozni. Tortákat is lehet készen venni, vagy összedobni lazább estéken, amikor minden más készen van, és belefér az időnkbe. Ezek is pár napig kitartanak, így érdemes változatosságnak néha sütögetni. A Sellou abszolút kötelező eleme a Ramadánnak Marokkóban. Hónapokig eltartható, így elsők között szokták elkészíteni.

Bastela gyártás is jó egy héttel ramadán előtt legyen meg, ebből a mini verziókat kell készíteni, amik egyszemélyes kis pitécskék. Készíthetsz édes csirkéset, vagy sós tengeri herkentyűset is.

A baghareer is fagyasztható azt mondják, bár én még nem próbáltam, de jó ötletnek tartom, kényelmesebb csak elővenni ami épp elfogy, mert néhány darabot lehetetlen készíteni, az ember neki sem áll akkor. Egyben viszont elkészítheted az egész ramadáni adagot, később már csak melegítened kell.

Remélem a listából nem hagytam ki semmi fontosat, és segítségetekre lehettem ezzel a cikkel. 

Áldott Ramadánt kívánok mindenkinek!