Fekkas - Marokkói ánizsos-szezámos keksz

A Fekkas (ejtsd: fkász) egy ropogós marokkói keksz, mely kétszer sütött, mint az olasz megfelelője, a Biscotti. Készülhet mandulával, mazsolával és szezámmaggal, ez a recept pirított szezámmaggal készült, mely kellemes textúrájú és mogyorós íze van.
A Fekkast tartsd szobahőmérsékleten légmentesen lezárva, érdemes belőle megduplázott adagot készíteni, mert hónapokig eláll. Elkészítésekor vedd figyelembe, hogy a süteménynek pihenni kell egy éjszakán át.

Hozzávalók:

2 nagy tojás
250 gr cukor
125 ml olaj
125 gr pirított mandula
125 ml tej ( a mandulát előre egy órával beletenni ázni, hogy puhuljon) 
125 gr arany hántolatlan szezámmag, pirított
1-2 evőkanál narancs virág víz (opcionális )
6-700 gr liszt 
1/4 teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál ánizs (egész)
1 csomag vaníliáscukor
Készítsünk oda még plusz maximum 100-150 gramm lisztet, ha nagyon ragacsos a tészta, adjunk hozzá még pluszban.
tetejére kenésre : 1 tojás felverve 1 evőkanál kávéval

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 ° C, és sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit.
Kézzel dolgozzunk. Egy nagy tálban keverjük össze a tojást és a cukrot, adjuk hozzá az olajat és a tejjel együtt a mandulát. azután a szezámmagot.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet,sót , sütőport, ánizst és a vaníliát. Majd adjuk a tésztához az egészet és alaposan keverjük össze, hogy egy puha, enyhén ragacsos tésztát kapjunk.
Gyúrd át, de nem kell túl sokáig, ha kell még maximum fél csésze lisztet adj hozzá.
Osszuk a tésztát 3 részre. Mindegyiket formázzuk labdává, Majd addig hengergessük ,míg egész sima lesz, és egy kb 4-5 centi átmérőjű henger formát vesz fel. (Ha a tészta egy kicsit ragacsos, enyhén lisztezett felületen dolgozz.) Helyezzük a hengereket egymástól távol a tepsibe. Enyhén lapítsuk le a tenyerünkkel a hengereket.
Kend meg a tetejüket a kávés tojással, és villával srégen húzz bele csíkokat. Majd egy fogpiszkálóval szúrj lyukakat bele, hogy a gőz kitudjon jutni, és ne repedjen szét a keksz. Süsd körülbelül 20 percig, vagy amíg halvány arany színű nem lesz.
Egy konyharuhát terítsünk le, tegyük rá a rudakat, takarjuk be őket alaposan, és hagyjuk a következő napig, vagy legalább 10-12 órát állni.
Melegítsük elő a sütőt 200 ° C-ra. Vágjuk a rudakat srégen, vékony- kb fél vagy 1 centis szeletekre. (Hosszú recés késsel a legjobb.) Helyezzük a szeleteket egy rétegben a sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük körülbelül 15 percig, vagy amíg aranybarna színe lesz.
Hagyd teljesen kihülni, majd tálalhatod is. Délutáni teához vagy reggeli kávéhoz kitűnő.
Legfeljebb egy hónapig tárold légmentesen záródó dobozban. Ha nem fogyott még el,vagy direkt nagyobb adagot készítettél, mint mi szoktuk, akkor mehet a fagyasztóba , és még pár hónapig eláll ott is. Ha megkívántad , csak kiveszed előtte, kienged és szervírozhatod is.