Fattoush libanoni saláta

A Fattoush a libanoniak farmer salátája. Gazdag, összetett ízvilág és szemet gyönyörködtető színek... 3 különleges hozzávalót tartalmaz, ami egy kis utánajárást igényel, de a legközelebbi török boltig kell csak menni értük. Az egyik a Sumac (Ejtsd:Szumák) fűszer, ez egy mással nem helyettesíthető különlegesség, vörös színű, és fanyar gyümölcsös ízével kihozza az ételek ízét, kiemeli a fűszerek aromáját. A másik a gránátalma melasz vagy szirup, egy édes-savanykás fűszer, amit főleg a török konyhából ismerhetünk.  A harmadik a kövér porcsin vagy kövérke nevű ehető gyomnövény. Felsorolni se tudom mi mindenre jó egészségügyi szempontból. Fiatal levelei kitűnő ízt adnak a salátáknak. Utóbbi ha épp nincs, az kihagyható, de a másik kettő nélkül ne is állj neki a Fattousnak. 

.

Hozzávalók

900 g paradicsom

450 g kígyóuborka

1 csokor zöldhagyma

1 csokor menta

1 csokor petrezselyem

½ csokor vörös retek

20 levél római saláta

1 nagy kaliforniai paprika

½ csésze Kövér porcsin levél (opcionális)

2-3 gerezd fokhagyma

2 evőkanál Sumac fűszer

⅓ csésze gránátalma melasz

½ csésze friss citromlé

5 libanoni pita

⅓ csésze Olívaolaj

0,5-1 teáskanál só

.

Elkészítés:

Az összes zöldséget alaposan mosd le hideg vízzel. Ha van porcsinod, azt egy kis ecetes vízben áztasd mosás előtt pár percig, én egyébként minden salátát így mosok meg.

Vágd fel a pitákat 3x3-as négyzetekre, szórd meg őket egy kis szumákkal és olívaolajjal locsold meg, majd pirítsd őket a sütőben, amíg világosbarnák lesznek (ez kb. 3-5 perc 180 C-on). Tedd félre kihülni.

A zöldségeket vágd fel kis kockákra, illetve a római salátát tépkedd el kisebb darabokra.

A fokhagymát szeletelt fel, majd egy cseppnyi sóval passzírozd szét a kés élével egy vágódeszkán. Így egy krémet fogsz kapni. Az öntetet keverd ki. 

A Fattoust csak közvetlen tálalás előtt keverd össze, így nem ázik el a pita. A zöldségeket és az öntetet keverd össze, majd add hozzá a pirított kenyeret és keverd át finoman.


.