Édeskömény gumó

Hazánkban kevéssé ismert az édeskömény, leginkább az anyukák ismerik és használják a magját teának, a hasfájós kisbabájuknak. Magyarországra a rómaiak hozták el, eleinte kolostorokban termesztették csak gyógyhatása miatt, aztán elterjedt vadon is. Marokkói neve : bisbas (kiejtése : biszbesz ) Franciául fenouil, angolul fennel néven találhatod meg az üzletekben. 

Az ízét és illatát ánizsosnak írnám le. A gumója egy különleges ízű zöldség, főzelékek,  húsételek, levesek hozzávalója, magjából pedig csodás gyógyhatású teát készítenek, mely az egyik legjobb természetben fellelhető puffadásgátló, emésztést segítő szer. Menstruációs fájdalmak enyhítésére is használják és a prosztatarák kezelésére is alkalmazható. Ösztrogén tartalmú növényként tartják számon, ezért egyéb női bajok enyhítésére, például a rendszertelen menstruáció szabályozására, klimaxos panaszokra is ajánlják a természetgyógyászok. 

Érdemes beépíteni étrendűnkbe, legalább ilyenkor szezonban. Nem is drága, és rettentő egészséges. Íze kicsit szokatlan lehet,nyersen elég intenzív de kifejezetten ízletes. Tápértéke nem igazán jelentős, viszont a vitamin és ásványi só tartalma annál inkább. Ha új ízeket szeretnél a konyhádba vinni, mindenképp érdemes kipróbálni.

Ami a kulináris felhasználását illeti, Olaszországban párolva, olajban kisütve is fogyasztják, például a halételek mellé. Marokkóban főleg tázsinba főzik csirke vagy marha hús mellé, általában zöldborsóval de néha burgonyával is. A tázsinban az íze keveredik a hússal, szósszal , így az erős ánizsíz kifő belőle, és inkább a hagymához tudom hasonlítani. Algériában van egy nagyon finom étel, a Dolma Besbes ami darált hússal töltött édesköménygumó. 

Íme az én receptem.