Tajine Djaj bel btata w zitoun - Csirke tázsin burgonyával és olajbogyóval

Az egyik leggyakrabban készített ebéd vagy vacsora Marokkóban.

Készülhet tajineban is vagy kuktában, de akkor bővebb lére van engedve, és Markának hívják, ami körülbelül a pörkölt kinti megfelelője. Használhattok zöld vagy piros olajbogyót is.

Hozzávalók

1 csirke (kb 1,5-2 kg)
1 kg burgonya nagyobb cikkekbe vágva
2 közepes méretű vöröshagyma (nem túl apró szeletekbe vágva)
1 kis csokor friss koriander
1/2 kis csokor petrezselyem
Só ízlés szerint (függ attól is, hogy az olivabogyó mennyire sós)
1 tk kurkuma
1/2 teáskanál fehér bors
1 evőkanál paprika
1 teáskanál gyömbér
Egy csipet sáfrány szál
1 vagy 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
1 tartósított citrom (a bőre hosszában felvágva, a belseje nem kell)
Körülbelül 250 g jó minőségű zöld/piros olajbogyó
2-3 evőkanál olívaolaj

Vágd a csirkét 8 darabba. Marokkóban a csirke bőrét sosem használják fel, azt kidobják.
Tedd a tázsinba az olajat, arra a hagymát és rá a húst. Mehet rá a burgonya és ha teszel répát, paradicsomot az is. A fűszereket keverd össze kevés vízzel,és locsold rá az egészre. Felülre tedd a zöldfűszert, az olajbogyókat, csilit, sós citromot. Majd fedd le, és tedd alacsony hőfokra a tűzre. Körülbelül egy órán át főzd lassú tűzön.
Végig lassú tűzön kell főzni a tajinet, ez a titok. Szép sűrű szószt fogsz kapni a végén, és ne aggasszon a nagy méretű hagyma, teljesen elfog olvadni a szószban, ha elég türelmes voltál.
Ez egy olyan étel, ami mellett nem kell ott állni, csak néha ránézni.Szóval emellett akár a házat is ki tudod takarítani :)
Paradicsomsalátával és friss kenyérrel szoktuk tálalni.
A burgonya mellé szokás tenni zöldborsót vagy zöldbabot is az olivabogyó helyett.
Jó étvágyat!


(Én személy szerint szinte minden csirkés tajinet szmen hozzáadásával készítek, ahogy anyósom is. De ez rajtad áll, használod e ízesítésnek. Ettől csak még autentikusabb lesz, és marokkóibb) 


Elkészítés:

Vágd a csirkét 8 darabba. Marokkóban a csirke bőrét sosem használják fel, azt kidobják.
Tedd a tázsinba az olajat, arra a hagymát és rá a húst. Mehet rá a burgonya és ha teszel répát, paradicsomot az is. A fűszereket keverd össze kevés vízzel,és locsold rá az egészre. Felülre tedd a zöldfűszert, az olajbogyókat, csilit, sós citromot. Majd fedd le, és tedd alacsony hőfokra a tűzre. Körülbelül egy órán át főzd lassú tűzön.
Végig lassú tűzön kell főzni a tajinet, ez a titok. Szép sűrű szószt fogsz kapni a végén, és ne aggasszon a nagy méretű hagyma, teljesen elfog olvadni a szószban, ha elég türelmes voltál.
Ez egy olyan étel, ami mellett nem kell ott állni, csak néha ránézni.Szóval emellett akár a házat is ki tudod takarítani :)
Paradicsomsalátával és friss kenyérrel szoktuk tálalni.
A burgonya mellé szokás tenni zöldborsót vagy zöldbabot is az olivabogyó helyett.
Jó étvágyat!

Elkészítése :

Vágd a csirkét 8 darabba. Marokkóban a csirke bőrét sosem használják fel, azt kidobják.
Tedd a tázsinba az olajat, arra a hagymát és rá a húst. Mehet rá a burgonya és ha teszel répát, paradicsomot az is. A fűszereket keverd össze kevés vízzel,és locsold rá az egészre. Felülre tedd a zöldfűszert, az olajbogyókat, csilit, sós citromot. Majd fedd le, és tedd alacsony hőfokra a tűzre. Körülbelül egy órán át főzd lassú tűzön.
Végig lassú tűzön kell főzni a tajinet, ez a titok. Szép sűrű szószt fogsz kapni a végén, és ne aggasszon a nagy méretű hagyma, teljesen elfog olvadni a szószban, ha elég türelmes voltál.
Ez egy olyan étel, ami mellett nem kell ott állni, csak néha ránézni.Szóval emellett akár a házat is ki tudod takarítani :)
Paradicsomsalátával és friss kenyérrel szoktuk tálalni.
A burgonya mellé szokás tenni zöldborsót vagy zöldbabot is az olivabogyó helyett.
Jó étvágyat!