Tajine Djaj bel btata w zitoun - Csirke tázsin burgonyával és olajbogyóval

Az egyik leggyakrabban készített ebéd vagy vacsora Marokkóban.

Készülhet tajineban is vagy kuktában, de akkor bővebb lére van engedve, és Markának hívják, ami körülbelül a pörkölt kinti megfelelője. Használhattok zöld vagy piros olajbogyót is.

Hozzávalók

1 csirke (kb 1,5-2 kg)
1 kg burgonya nagyobb cikkekbe vágva
2 közepes méretű vöröshagyma (nem túl apró szeletekbe vágva)
1 kis csokor friss koriander
1/2 kis csokor petrezselyem
Só ízlés szerint (függ attól is, hogy az olivabogyó mennyire sós)
1 tk kurkuma
1/2 teáskanál fehér bors
1 evőkanál paprika
1 teáskanál gyömbér
Egy csipet sáfrány szál
1 vagy 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
1 tartósított citrom (a bőre hosszában felvágva, a belseje nem kell)
Körülbelül 250 g jó minőségű zöld/piros olajbogyó
2-3 evőkanál olívaolaj

Vágd a csirkét 8 darabba. Marokkóban a csirke bőrét sosem használják fel, azt kidobják.
Tedd a tázsinba az olajat, arra a hagymát és rá a húst. Mehet rá a burgonya és ha teszel répát, paradicsomot az is. A fűszereket keverd össze kevés vízzel,és locsold rá az egészre. Felülre tedd a zöldfűszert, az olajbogyókat, csilit, sós citromot. Majd fedd le, és tedd alacsony hőfokra a tűzre. Körülbelül egy órán át főzd lassú tűzön.
Végig lassú tűzön kell főzni a tajinet, ez a titok. Szép sűrű szószt fogsz kapni a végén, és ne aggasszon a nagy méretű hagyma, teljesen elfog olvadni a szószban, ha elég türelmes voltál.
Ez egy olyan étel, ami mellett nem kell ott állni, csak néha ránézni.Szóval emellett akár a házat is ki tudod takarítani :)
Paradicsomsalátával és friss kenyérrel szoktuk tálalni.
A burgonya mellé szokás tenni zöldborsót vagy zöldbabot is az olivabogyó helyett.
Jó étvágyat!


Elkészítés:

Vágd a csirkét 8 darabba. Marokkóban a csirke bőrét sosem használják fel, azt kidobják.
Tedd a tázsinba az olajat, arra a hagymát és rá a húst. Mehet rá a burgonya és ha teszel répát, paradicsomot az is. A fűszereket keverd össze kevés vízzel,és locsold rá az egészre. Felülre tedd a zöldfűszert, az olajbogyókat, csilit, sós citromot. Majd fedd le, és tedd alacsony hőfokra a tűzre. Körülbelül egy órán át főzd lassú tűzön.
Végig lassú tűzön kell főzni a tajinet, ez a titok. Szép sűrű szószt fogsz kapni a végén, és ne aggasszon a nagy méretű hagyma, teljesen elfog olvadni a szószban, ha elég türelmes voltál.
Ez egy olyan étel, ami mellett nem kell ott állni, csak néha ránézni.Szóval emellett akár a házat is ki tudod takarítani :)
Paradicsomsalátával és friss kenyérrel szoktuk tálalni.
A burgonya mellé szokás tenni zöldborsót vagy zöldbabot is az olivabogyó helyett.
Jó étvágyat!

Elkészítése :

Vágd a csirkét 8 darabba. Marokkóban a csirke bőrét sosem használják fel, azt kidobják.
Tedd a tázsinba az olajat, arra a hagymát és rá a húst. Mehet rá a burgonya és ha teszel répát, paradicsomot az is. A fűszereket keverd össze kevés vízzel,és locsold rá az egészre. Felülre tedd a zöldfűszert, az olajbogyókat, csilit, sós citromot. Majd fedd le, és tedd alacsony hőfokra a tűzre. Körülbelül egy órán át főzd lassú tűzön.
Végig lassú tűzön kell főzni a tajinet, ez a titok. Szép sűrű szószt fogsz kapni a végén, és ne aggasszon a nagy méretű hagyma, teljesen elfog olvadni a szószban, ha elég türelmes voltál.
Ez egy olyan étel, ami mellett nem kell ott állni, csak néha ránézni.Szóval emellett akár a házat is ki tudod takarítani :)
Paradicsomsalátával és friss kenyérrel szoktuk tálalni.
A burgonya mellé szokás tenni zöldborsót vagy zöldbabot is az olivabogyó helyett.
Jó étvágyat!