Csirke Rfissa

Talán nem a legelegánsabb, de nagyon ízletes komfort étel. Msemmen vagy Trid tészta darabok szószos csirkehús és lencse. Ami a fűszerezést illeti, igen különleges: görögszéna /helba/ Ras el hanut, és természetesen sáfrány. Görögszéna fogyasztása javasolt a babavárás előtt álló hölgyeknek, állítólag jót tesz a fogamzásnak. Viszont várandós kismamák ne fogyasszák, mert méhösszehúzódásokat okoz a helba, így vetélést okozhat.
Nagyon különleges étel egyébként, sajátos ízvilággal. Hagyományosan a gyermek megszületését követő harmadik napon vagy egyéb speciális alkalmakkor szolgálják fel. Ha van otthon épp msemmen, használhatjuk, ha nincs akkor készítsük el a Trid tésztát frissen, és azt vágjuk bele az ételbe.
Zárójelben megjegyzem, érdekes szagú lesz a borunk a fogyasztása után, ha nem sajnáltak belőle a helbát.


Hozzávalók:

1 egész csirke

5-6 nagy hagyma szeletelve

60 ml olívaolaj

1-2 teáskanál só

1 kávéskanál fekete bors

1 evőkanál őrölt gyömbér

2 teáskanál Ras El Hanout 

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál sáfrány szál

100 g nyers lencse

3 evőkanál görögszénamag előző este vízbe áztatva

1 csokor finomra vágott koriander és petrezselyem

víz

1 teáskanál Szmen (marokkói tartósított vaj)

5-6 darab Msemmen vagy

Trid tészta:

800 g liszt

víz

Elkészítés:

A görögszénamagot és a lencsét áztasd be előző este. A csirkét sem árt 2-3 órát a pácban tartani, szóval erre az ételre fel kell készülni előre. Egy nagy edényben keverd össze a csirkét a hagymával, olívaolajjal, sóval, borssal, gyömbérrel, kurkumával és Ras El Hanout fűszerekkel.

Ha nincs msemmened, akkor mielőtt nekilátsz az ételnek, készítsd el a Trid tésztát. Ez lesz az alapja, a köret. A lisztet keverd el a sóval, majd annyi vizet dolgozz bele, amitől szép rugalmas tésztát kapsz. Fedd le 45 percig, hagyd pihenni. Majd adagold pingponglabdányi gombócokra. Fedd le, és hagyd pihenni ismét.

Elkezdheted az Rfissát főzni. Tedd a csirkét át fazékba, majd mehet a tűzhelyre, közepes hőre. Főzd fedetlenül, időnként megkeverve, 15-20 percig, amíg sűrű mártás keletkezik. Add hozzá a lecsöpögtetett lencsét, a görögszéna magokat, a sáfrányt, a petrezselymet, a koriandert és 3-4 csésze vizet. Fedd le és párold kb. közepes-alacsony hőn körülbelül egy - másfél órát, vagy amíg a lencse és a csirke jól átfő.


Most ideje kisütni a Tridet. Olajozd meg a munkafelületet magad előtt, tegyél rá egy gombócot. A tenyereddel lapítsd ki vékonyra. Ha jobban esik, használj nyújtófát. Egy palacsintasütőt már tehetsz is a láng fölé, és mikor forró, pici olajjal permetezd meg, és tedd rá az első palacsintát. Kis lángon dolgozz, mert amíg megsül, ki kell nyújtsd a következő tésztát. Az első Tridet mindkét oldalán süsd aranybarnára, ne égesd meg. A másodikat igazítsd rá az elsőre. Amíg sül, nyújtsd a következőt. Fordítsd át, és a megsült oldalára helyezd a következő lapot. Ezt folytasd a következő darabokkal. 10 lap mehet egybe. Aztán vedd ki. És kezdd újra, míg el nem fogy a tésztád.


A kisült tésztát szedd lapokra, majd fogd össze egybe, és vágd 1-2 centi széles csíkokra, de kézzel is tépkedheted. Mivel már ez idő alatt eléggé kihűlt, két módszer van a felmelegítésre. A hagyományos a kuszkuszfőző párolójában történik. Be kell pakolni a Tridet a felső részbe, alá vizet tenni, felforralni és addig melegíteni, míg áttör a gőz a tésztán. Másik, az egyszerűbb, tepsibe berakod, és rápirítasz pár percig ott. A melegítést hangold össze a szósz készültségével. Nehogy hideg legyen mire tálalni tudsz. Ugyanez érvényes a msemmenre is.

Nézz rá most a fazékra, hogy áll az Rfissa. Ha a csirke előbb főne meg mint a lencse, csak vedd ki addig egy tálra, majd tálalás előtt tedd vissza átmelegedni. Az edényben elegendő szósznak kell lennie. Ha nincs, adj hozzá egy kis vizet, ügyelve arra, hogy ne hígítsd túl.

Kóstold meg és állítsd be a fűszereket. Add hozzá a teáskanálnyi Szment, és még főzd pár percig.

Van aki a csirkét berakja a sütőbe kicsit megpirulni, és úgy tálalja, ez is egy opció.

Tálalás:

Rendezd el egy nagy díszes tálon a csíkokra vágott és forró msemment vagy a Tridet. A csirkét tedd középre, majd kanalazz rá szószt és a lencsét körbe a csirkén rakhatod. Ne tegyél sok szószt rá, inkább tedd egy kis tálba és kínáld mellette. Aki akar még, az szedhet magának.