Csirke és sárgabarack tagine

Én épp aszalt szilvával turbóztam még pluszban, de ez nem kötelező eleme :)
Én épp aszalt szilvával turbóztam még pluszban, de ez nem kötelező eleme :)

Hozzávalók:

1 egész csirke, vágjuk négy vagy nyolc darabba
2 közepes hagyma, nem túl apró szeletekre vágva
3-4 gerezd fokhagyma, préselve
3/4 teáskanál só
1 1/4 teáskanál gyömbér
1/2 teáskanál sáfrány szál, morzsolt
1/2 teáskanál fekete bors
1/4 teáskanál fehérbors
1/4 teáskanál Ras el hanout (nem kötelező)
1/2 teáskanál kurkuma
2-3 kisebb darab fahéj
3 evőkanál olaj
2 evőkanál olívaolaj
maroknyi koriander (csokorba kötve)
3/4 csésze víz
-------------------------------------------------- ------------------
1 csésze aszalt sárgabarack
3 evőkanál cukor vagy méz (mézzel finomabb)
1 teáskanál őrölt fahéj
-------------------------------------------------- ------------------
marék pirított mandula (nem kötelező)
1-2 teáskanál szezámmag (nem kötelező)

Elkészítés :

Aki úgy szereti, távolítsa el a bőrt a csirkéről. (Ha bőrrel főzöd, akkor kevesebb olaj kell! 
Többféle módon is készíthető, én azt írom, ahogy én anyósomtól láttam. Tedd a csirke darabokat a tázsinba. Rakd köré a hagymát és fokhagymát. Alacsony lángon , nyitott tázsinnal dolgozz először. Megvárjuk míg a hús szépen kifehéredik, levet enged. Ez körülbelül 20 perc. Igen, jól látod nem kell alá zsíradék egyenlőre!
Mikor szép kis szósz jött alá, rátesszük a fűszereket a húsra. Átforgatjuk alaposan mindenhol érje. Add hozzá az olajat, olívaolajat, és a fahéj rudakat.
Adjuk hozzá a vizet. A tázsint kicsit megbillentve kanállal a szószt próbáljuk kimeregetni és a tetejére locsolgatni a csirkéknek. Ebből a szószból fél csészényit tegyünk félre a barackokhoz.
Mikor mindent átjárt a hagymás szósz, tegyük a csokor koriandert a tetejére. Tegyük rá a tázsinra a fedőt. (Marokkóiak ennél a pontnál folpackot vagy egy sima neylonszatyrot húznak a tajinera és arra teszik a fedőt. Így a gőzben még jobban tud puhulni a husi.
Főzzük a csirkét, lassan, egy órán keresztül. Egy óra után kezdhetjük próbálni megfőtt e a csirkénk.
A sárgabarack
Míg a csirke fő, tedd a sárgabarackokat egy kis edénybe, és engedj rá annyi vízet ,ami ellepi. Közepes lángon főzzük, részben lefedve, 10-15 percig, vagy amíg meg nem puhul. Adjuk hozzá a cukrot (vagy mézet), a fahéjat és a 1/2 csésze félrerakott szószt. Pároljuk a sárgabarackunkat óvatosan 5-10 percig, vagy amíg egy szép sűrű szirupot kapunk.
Távolítsd el a koriandert és fahéjrudakat. Rendezd a csirkét egy nagy díszes tálra (vagy egyszerűen hagyd a tagineban). Kanalazd rá a sárgabarackokat és a szirupot. Pirított mandulával vagy szezámmaggal megszórhatod , még finomabb.
Jó étvágyat!