Csicseriborsó és sárgarépa tázsin (vegetáriánus) 

Ha szeretnél valami húsmenteset kipróbálni, a mai receptem biztosan tetszeni fog. A gyömbér, fahéj és Ras el hanout keverék a mézzel együtt elképesztően egzotikus ízt hoz össze.A marokkóiak nem használnak konzerv csicseriborsót, csakis szárazat. Kövessétek ti is a példájukat, és szerezzetek be szárazat, áztassátok be egy éjszakára, vagy vegyétek ki fagyasztóból ami már bevolt áztatva és lefagyasztottátok.(Korábbi cikkben beszéltem erről) Főzzétek meg előre ehhez a recepthez.Lássuk , hogyan készül ez az egyszerű finomság.

Hozzávalók:

1 hagyma, apróra vágott

4 gerezd fokhagyma, apróra vágott vagy préselt

3 evőkanál olívaolaj

1 1/4 teáskanál só, vagy ízlés szerint

1 teáskanál gyömbér

1 teáskanál kurkuma

3/4 teáskanál fahéj

1/4 kávéskanál fekete bors

1/4 kávéskanál cayenne bors

1/8 teáskanál Ras el Hanout (nem kötelező)

2 vagy 3 evőkanál apróra vágott petrezselyem vagy koriander

4 vagy 5 sárgarépa, hámozott és negyedbe vágott

1 csésze víz 

-------------------------------------------------- 

1-2 csésze főtt vagy konzerv csicseriborsó

2-3 teáskanál méz (vagy ízlés szerint)

1 vagy 2 kis chili paprika (opcionális)

1/4 csésze arany mazsola (opcionális)

további petrezselyem vagy koriander a tálaláshoz

Elkészítés:

Készíthetjük serpenyőben vagy tajineban is. Párold meg a hagymát és a fokhagymát olívaolajon közepes-alacsony lángon néhány percig. Add hozzá a fűszereket, petrezselymet vagy koriandert, a sárgarépát és a vizet. Alacsony lángon főzzük tovább. Serpenyőben kb 25 perc, tajineban több is lehet. Mikor megfőtt a répa, keverd hozzá a mézet, és add hozzá a csicseriborsót és a mazsolát (ha használsz). Főzd össze az egészet pár percig. Mikor a szószod besűrült, készen is van a tajine.
Tálalás:
Tajineban tálalhatod, szórd meg a tetejét a zöldfűszerekkel. Harissát is tehetsz bele, ha szereted a csípőset, vagy mellé is teheted külön tálban.
Friss kenyérrel a legfinomabb :)
Jó étvágyat!