Croissant házilag

Hozzávalók:

A tésztához:

350 g búzaliszt

75 g natúr joghurt

100 ml tej

0.5 kávéskanál só

20 g cukor

1 db tojás

25 g friss élesztő

A hajtáshoz:

50 g vaj

A kenéshez:

1 db tojás


Elkészítés:

A tészta hozzávalóit keverd össze, és alaposan dolgozd ki a tésztát kézzel vagy géppel.

Ezután nedves konyharuhával letakarva keleszd duplájára a tésztát. Amikor a tészta megkelt, oszd nyolc egyenlő részre, és formázd szép simára mindet. Pár perc pihentetés után nyújtsd ki mind a 8 tésztát kb. 18 cm átmérőjű kör alakú lappá. Minden egyes lapot kenj meg olvasztott vajjal, és tedd rá a következő tésztalapot. Tedd a hűtőbe 10 percre pihenni, és a vaj is megszilárdul kicsit, így nyújtáskor nem fog szétcsúszkálni. 

Nyújtsd ki a tésztát egy, ujjnyi vastag nagy körré. Vágd fel 8 egyenlő részre, mint a pizzát. A cikkeket egyenként tekerd fel, és kend le a kikevert tojással. Előmelegített 180 C fokos sütőben süsd őket szép pirosra (kb. 15-20 perc)

Opció: szórd meg a tetejét sajttal, vagy tegyél bele tölteléket ha úgy szereted!

.
.