Couscous Tfaya - Kuszkusz csicseriborsóval,mazsolával és karamellizált hagymával

Ehhez az ételhez szabadon választható a hús, csirke, bárány vagy marha, ami van otthon. A lényeg a fűszereken van, a karamellizált édes hagymán, gyakran csicseriborsóval készül, és mazsola is a része lehet az ételnek. Aki nem szereti a mazsolát, mint például én és a férjem, akkor másik alternatíva lehet akár a datolya. A lényeg, hogy valami édes szárított gyümölcs legyen benne. Gyakran szórnak erre az ételre pirított mandulát is, dekorációnak pedig főtt tojásokat.
Ha nincs otthon Ras el Hanout, akkor adj hozzá némi szerecsendiót és szegfűszeget őrölve, így megközelítheted az eredeti ízt. De a receptje fent van az oldalon itt. Most csirkés receptet írok, de ha más húsod van , csak több lesz a főzési idő, de minden más marad ugyanaz. Ez egy négy főre számított recept.

Hozzávalók:

A hús és a szósz:

1 kisebb bőr nélküli, feldarabolt csirke 

1 nagy hagyma, vékonyra szeletelt

1 evőkanál gyömbér

2 teáskanál só

1 teáskanál bors

1 1/2 teáskanál fahéj

1 teáskanál ras el hanout

1/4 teáskanál morzsolt sáfrány szál vagy fél marokkói sáfránykocka

1 teáskanál smen (marokkói tartósított vaj)

60 ml olaj

kb 1 1/2 liter víz

150 gr száraz csicseriborsó (beáztatva előző este)

A Tfaya-hoz:

1 kg vékonyra szeletelt hagyma

1 csésze mazsola, vízben áztatva 15 percig

4 evőkanál cukor vagy méz

1/2 teáskanál bors

1 teáskanál fahéj

1/2 teáskanál gyömbér

1/2 teáskanál kurkuma

1/4 teáskanál só

1/4 teáskanál morzsolt sáfrány szál

4 evőkanál vaj

1/2 csésze víz

A kuszkuszhoz:

1/2 kg száraz kuszkusz

2 evőkanál olaj

1/2 1 teáskanál só

1-2 evőkanál vaj

Díszítéshez:

1/2 csésze pirított mandula

1 egész kemény tojás fejenként

Elkészítése :

A szósz és hús hozzávalóit tegyük egy edénybe, kavard át, majd add hozzá csicseriborsót és a vizet is. Ha lehet kuszkuszfőzőt használj, és akkor fölötte tudod a kuszkuszt párolni. Én gyakran úgy oldom meg, hogy elfelezem a szószt, és kuktában főzöm a husit és a csicseriborsót. Fazékban: Közepes lángon főzd, bő egy órát. Ha nem csirkehús, akár két óra is lehet. Időnként ellenőrizd a víz szintjét a fazékban. Kuktában ez rövidebb idő.

Míg a hús fő, keverd össze a vajat, hagymát, mazsolát, cukrot vagy mézet, és a fűszereket egy nagy serpenyőben aminek van fedele. Add hozzá a kevés vizet is, és közepes lángon kezd főzni lefedve. Gyakran kavargasd meg.

Sötétbarna szirupos szósz lesz a végeredmény, olyan fél óra után körülbelül. Zárd el és tedd félre tálalásig.

Amikor a kukta is elkészült, a húst szedd ki egy tepsibe, vajazd meg a tetejüket, és tedd a sütőbe 200 fokra 20 percre, hogy picit megpiruljon a tetejük.

Így készítsd el a kuszkuszt: 

A kuszkuszt tedd egy nagy tálba, és 2 evőkanál olajat dörzsölj bele alaposan. Olajozd ki a pároló kosarat is kicsit. Fél csésze vizet fröcskölj szét a kuszkuszon, és dörzsölgesd a kezed közt kicsit. Majd pakold be a párolókosárba.

1. Gőzölés: Gőzöld 15 -20 percig körülbelül. Onnan tudod hogy kész, amikor a gőz áttör a kuszkuszon.Öntsd ki egy tálba, darabold szét egy villával, vagy a kezeddel ha bírod a meleget. Alaposan dobálgasd szét a szemeket.Dolgozz bele 1 csésze vizet és 1/2 teáskanál sót a kezeddel. Dörzsölj szét a tenyereddel minden csomót. 

2. Gőzölés :Tedd vissza a kuszkuszt a gőzölőbe újabb 15-20 percre.Darabold szét egy villával ismét. 1 1/2 csésze vizet fröcskölj rá megint, Dolgozd el, a csomókat dörzsöld szét, és még utolsó körre tedd vissza a párolóba.

3. Gőzölés : 20 perc gőzölés kiboríthatod, több víz nem megy rá, csupán a vaj kerül bele. Dolgozd el benne és formázz belőle egy vulkánszerű alakzatot.

Tálalás:

Szükséged lesz egy szép nagy díszes lapos tálra. Tégy a közepére egy halom kuszkuszt, körülbelül a harmadát az egésznek. Pakold bele a csicseriborsót, de minimális szósszal. Erre kerül a húst, majd arra szedd rá a karamellizált hagymát és mazsolát. Főtt tojást félbe vágva nyomkodd bele körbe. Pirított mandulát tegyél rá körbe. (Hámozott vagy sem, rajtad áll)
Jó étvágyat!