CHORBA LSAN TAIR - Paradicsomos orzótészta levesA Chorba szó magyarul húslevest jelent, a Lsan Tair pedig az Orzo tészta neve arabul. A szó a tészta formájára utal, mivel úgy néz ki mint egy madár nyelve. Mi magyarok rizstésztának hívjuk, és nem igazán használjuk, ellentétben sok mediterrán konyhával, mint például az olaszok és a görögök.


Hozzávalók:

1 nagyobb hagyma reszelve

1 kis hagyma egészben

2 sárgarépa kockára vágva

3 kis burgonya kockára vágva

2 ág szárzeller

1 csokor petrezselyemzöld

1 csokor korianderzöld

150 -200 g apró kockákra vágott marhahús vagy csirke

1 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál só

¼ teáskanál bors

1 teáskanál őrölt gyömbér

nagy csipetnyi sáfrány

2 liter víz

2 paradicsom, hámozott és kockára vágott

1 evőkanál paradicsompüré

½ teáskanál Szmen

½ csésze orzótészta ( ha sok tésztával szereted) Elkészítés:


  • Először a zöldségeket készítsd elő. Hámozd meg a hagymákat, egy nagyobbat reszelj le, a másikat hagyd egészben. A répákat is meg kell hámozni, majd kockára vágni. A burgonyát szintén. A szárzellert csak félbe kell vágni, az íze miatt tesszük a levesbe, amikor megfő, kivehetjük. A zöldeket kössük össze a száruknál, egyben kerülnek a levesbe.

  • Egy fazékba tegyél olívaolajat, arra a reszelt hagymát, és a megmosott apró kockára vágott húst. Közepes lángon fogjuk főzni. Mikor a hús kifehéredik, tedd rá a sót, borsot, gyömbért és a sáfrányt.

  • Add hozzá az egész hagymát, a sárgarépát és a burgonyát, a zeller ágakat, a petrezselyem és a koriander csokrot. Fedd le a fazekat, öntsd fel vízzel és főzd magas hőfokon 15 percig.

  • Míg a leves fő, előkészítjük a paradicsomot. Forralj vizet, és tedd bele egy percre, majd kivéve hámozd meg és vágd apró kockákra. Villával kicsit nyomkodd szét, majd add a leveshez. A paradicsompürét szintén tedd bele. Fedd le a fazekat és hagyd 45 percig közepes hőmérsékleten, majd ellenőrizd a húst, átpuhult e. Ha igen, akkor kiveheted ennél a pontnál a zellert és a csokor petrezselymet és koriandert.

  • Adj hozzá ½ teáskanál Szment és a ½ csésze orzótésztát. Lefedve főzd további 10-15 percig. A hagymát nem mindenki szereti a levesben, kérdezz körbe kinek kell.

  • Tálald forrón a levest.