Chebakia

Chebakia - ejtsd: csebbakia (másnéven: mkharka)
Marokkói szezámos-mézes édesség, amely úgy van kialakítva, mint egy virág. Leginkább Ramadán idején és különleges alkalmakon szokták felszolgálni. Elég időigényes elkészíteni, ezért sosem csinálják egyedül.

Hozzávalók:

kb 4 csésze liszt, belekeverve :
1/2 tk. sütőpor
1/2 tk. só
1 csésze arany hántolatlan szezámmag, pirított
1 csésze piritott mandula, őrőlve
1 1/2 tk. őrölt ánizs
1 1/2 tk. őrölt fahéj
1 evőkanál kurkuma 
1/4 tk gumiarábikum (cukorral porrá zúzva)
1 nagy tojás
1/4 csésze vaj, olvasztott
1/4 csésze olaj 
1/4 csésze ecet
1/4 csésze narancs virág víz
1/2 tk. sáfrány szál, morzsolt (beáztatva a narancsvirágvízbe)
1 tk. élesztő 1/4 csésze meleg vízben, cukorral aktiválva
Körülbelül 5 csésze Méz vagy Házi készítésű méz
2 evőkanál narancsvirág víz
Körülbelül 6,5 csésze növényi olaj, a sütéshez
1/2 csésze arany hántolatlan szezámmag, pirított, díszítésre

Elkészítés :

Első lépés a szezámmag és mandula megpirításra, száraz serpenyőben vagy tepsiben aranybarnára. Hagyd kihűlni.
Majd őrőld le őket pürésre.
Keverd hozzá a fűszereket és a nedves hozzávalókat.
Majd a lisztes keveréket, és keverd össze a kezeddel. Adj hozzá több lisztet, ha szükséges, hogy a tészta hogy a meglehetősen szilárd, de rugalmas is legyen.
Gyúrd kézzel, hét-nyolc percig.
Oszd a tésztát négy részre és helyezd őket egy műanyag zacskóba pihenni 10-15 percig.
Vedd ki az egyik adag tésztát, és nyújtsd ki karton papír vastagságúra. Enyhén lisztezd meg a munkafelületet, ha szükséges. (Ha lehet használj tésztakészítő gépet, azzal tudod szép vékonyra. Sajnos nyújtófával kicsit vastag lesz a végeredmény, ahogy látod a képen is)
Derelyevágóval vágd tenyérnyi kockákra a kinyújtott tésztát.
Majd vágj minden négyzetbe 4 csíkot, de ne vágd át a tésztákat. Tehát ha a a lapok 8x8 centisek, akkor kb 6 centi hosszú csíkokat vágj.
Vegyél fel egy lapot, és a mutatóujjad dugd át cikkcakkban a vágások közt. Most a mutatóujjadon a tenyered felöli oldalon 3 csík van hátul pedig kettő, igaz?
Nyomd őssze a tészta felső sarkait a mutatóujjad körme mögött.
A mutatóujjadon a középső vonalat fordítsd rá a felsőre, majd ugyanezt tedd az alsó sorral is. Óvatosan rendezd el.
Most fejjel lefelé fordítsd le a tésztát óvatosan az ujjadról a munkafelületre. Egy sor még szabadon lesz felül ha jól dolgoztál, a másik 3 pedig szépen egymáson amiket már áthúztál. Az ellenkező oldalra húzd át azt az egy sort,igazítsd el, majd csípd össze a két csücskét a chebakiának. Vágd le késsel, ne legyen túl hosszú a két csücsök. Igazítsd meg, és kész. Egy érdekes virágformát kell kapj. Tedd féle tálcára, jöhet a következő.
Minden darabot hajtogass össze ugyanígy.Végig legyen letakarva.
Hevíts olajat egy nagy, mély serpenyőben közepes lángon.
Egy másik fazékban pedig a mézet melegítsd. Amikor a méz habos, de nem bugyog, add hozzá a narancsvirágvizet és zárd el alatta a lángot.
Amikor az olaj forró tedd bele a chebakiákat. Aranybarnára süsd őket. Nem szabad túl nagy lángon, mert gyorsan megég, és a közepe nyers marad.
Vedd ki őket egy szűrőkanállal, kicsit csepegtesd le, majd helyezd a mézbe. Hagyd benne amíg kisül a következő addag. Ekkor egy másik szűrőkanállal szedd ki őket, és tedd lecsöpögni egy szűrőedénybe, alatta egy tállal,ami felfogja a felesleges mézet. Szórd meg szezámmaggal.
Teázáskor is szokás kínálni,de a harira leveshez szinte kötelező elem.
Jó étvágyat!