Sós Briwate-ok

Briwates darált marhahússal - Briwates bel kefta

A Briwates egy háromszög alakú előétel, töltve fűszeres összetevőkkel, mint zöldség vagy a tenger gyümölcsei vagy darált hús, illetve a sajt. Vannak sós változatai, és édesek is, mint briwates bellouz (édes mandulás, mézben áztatott ), briouates bel roz (egy fajta rizs puding fahéj és narancs-virág ízű) .  Ma a darált marhás verziót fogom bemutatni nektek.

Hozzávalók:

300 g warka tészta (vagy tavaszi tekercs papír) 

350 g darált marhahús, lehetőleg sovány
½ csésze koriander, petrezselyem, apróra vágva
1 vagy 2 piros vagy zöld paprika
2 db mentalevél
1 hagyma, közepes
2 evőkanál olívaolaj 
1 vagy 2 gerezd fokhagyma, zúzott
1 evőkanál harissa vagy erős paprika
Egy csipetnyi fahéj por
2 evőkanál édes paprika
1 evőkanál őrölt római kömény
Só, bors
Apró uborka vagy zöld olajbogyó, vékonyra szeletelve
50g reszelt sajt, mint edami, parmezán vagy más olvadó sajt
50g olvasztott vaj a Warqa tészta lapok kenéséhez
¼ csésze növényi olaj kisütni

Elkészítés:

Egy serpenyőben pirítsd meg a hagymát és a paprikát az olívaolajon. Fedd le,és keverd meg néha. Nyugodtan adj hozzá 2 evőkanál vizet, könnyebben fog főni.
Add hozzá apróra vágott fokhagymát, darált marhahúst és a maradék fűszereket. Főzd körülbelül 10 percig alacsony lángon. Tedd félre kihűlni használat előtt. Keverd hozzá a sajtot és a kockára vágott savanyúságot vagy zöld olajbogyót.
Keverj össze egy tálban kis lisztet vízzel, ez lesz a lezáró ragasztód.
Vágd a warqa lapokat csíkokra, kend meg egy kis vajjal. Tegyél rá körülbelül egy evőkanál tölteléket, és hajtogasd háromszögbe.
A végét kend meg a lisztes vízzel, mintegy leragasztva a briwatot.
Helyezd a briwatokat egy olajozott tepsibe, és ecsettel kend be őket olajjal, majd süsd forró sütőben (180-200 ° C), amíg aranybarna lesz. Fordítsd át őket, mindkét oldalán egyformán barnák legyenek.
Ha nem akarod felhasználni akkor, csak tedd zacskóba és fagyaszd le őket. Felhasználáskor, csak tedd tepsibe és süsd ki.
Van aki olajban szereti kisütni, én inkább a tepsis mellett szavazok.
Zöld salátaágyon tálald. Jó étvágyat!

Sajtos Briwate

 Hozzávalók:

400 g Ricotta vagy Jben (receptet a könyvben találod)

2 tojás

50 g reszelt sajt

3 evőkanál apróra vágott friss koriander

1 evőkanál Za'atar vagy kakukkfű


5 lap Warqa tészta

Vaj ecseteléshez

1 tojássárgája, lezáráshoz

növényi olaj sütéshez

1 evőkanál pirított szezámmag


Elkészítés:

Egy közepes tálban keverd össze a sajtokat, a tojást, a koriandert és kakukkfüvet. Töltsd a fent leírtak szerint.


Csirkehúsos briwate


Hozzávalók:

1 teljes csirke darabokra vágva, bőre eltávolítva

2 nagy hagyma, aprítva

1 evőkanál őrölt gyömbér

1 teáskanál fehér bors

1/2 teáskanál fekete bors

1 vagy 2 kis darab fahéj rúd

1 teáskanál sáfrány

1/2 teáskanál kurkuma

1 1 / 2-2 teáskanál sót

1/4 csésze olaj

1/4 csésze olívaolaj

1/4 csésze apróra vágott friss koriander

1/2 kg Warqa vagy nagy méretű tavaszi tekercs papír

4 evőkanál olvasztott vaj (a briwat hajtásához)

1 tojássárgája (a briwat lezárásához)

olaj (a sütéshez)

Elkészítés:


Az összes hozzávalót tedd egy fazékba. Fedd le és főzd közepes hőmérsékleten, alkalmanként megkeverve, körülbelül egy óráig, vagy amíg a csirke teljesen megfő és leesik a csontokról. Ne adj vizet hozzá, de ügyelj arra, hogy ne égesd meg a csirkét.

A csirkét szedd le a csontokról, és tedd vissza a szószba.
Most már megtöltheted a Briwatokat az előzőekkel azonos módon.



Egy serpenyőben keverd össze a hozzávalókat, a cukkinin kívül.
Párold 3-5 percig, majd a cukkinit is keverd hozzá, és készen is van.
Töltheted a briwatot.


Zöldséges Briwate


Hozzávalók:

1 evőkanál növényi olaj

2 evőkanál olívaolaj

1 közepes méretű hagyma reszelve

2 közepes méretű sárgarépa reszelve

1 közepes méretű cukkini reszelve

1/4 csésze apróra vágott koriander

4 gerezd fokhagyma zúzott

1/2 teáskanál só

1 teáskanál paprika

1/2 teáskanál őrölt római kömény

1/4 teáskanál csili paprika (ízlés szerint)



Elkészítés:


Egy serpenyőben keverd össze a hozzávalókat, a cukkinin kívül.
Párold 3-5 percig, majd a cukkinit is keverd hozzá, és készen is van.
Töltheted a briwatot.

A csirkét szedd le a csontokról, és tedd vissza a szószba.Most már megtöltheted a Briwatokat az előzőekkel azonos módon.