Bissara - lóbabmártogatós

Ez a számunkra fura nevű főzelék vagy mártogatós Marokkó kedvence a hideg időkben. Ez az étel vagy csak magában lóbabból vagy még száraz felezett zöldborsóból készül. Nagyon egyszerű étel, különösebb tehetséget sem igényel, inkább csak a beszerzése a gond magyarországon. Bár arab és török boltban millió százalék, hogy kapható. Főzhetitek kuktában, de akinek nincs az se adja fel, mert fazékban is megtörténhet a dolog, csak kicsit tovább tart. :) Ha nem találsz felezettet, akkor vegyél egészet, és tedd forrásban lévő vízbe, majd nyomkodd ki a héjából. Vastag bőrszerű héja van, és nagyon nehezen emészthető, ezért minden ételhez szinte leszedik. Van egy másik fava babos recept, annál evés közben szokták kinyomogatni a héjből. De ezt pürésíteni fogjuk, szóval most kell megtenni.
Ez a recept csak a fava babos lesz, de aki kisérletezni szeretne és van otthon véletlenül száraz felesborsója, ne habozzon és próbálja ki fele -fele arányban. A végeredmény talán még jobb.
Én a legeslegjobb bessarát Tangerben ettem egy nyaralás alkalmával. Az volt az első alkalom, hogy kóstoltam, és azóta is imádom. A férjem viszont egyáltalán nem eszi meg, így nem túl gyakori ebédünk a Bissara sajnos.
Na de lássuk a receptet.

Hozzávalók

400 gr. szárított felezett Fava bab (vízben áztatott 1 éjszakán át)
1 teáskanál só
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál paprika
1 evőkanál olívaolaj
3-5 nagy gerezd fokhagyma

Elkészítés:

Tegyük a babot egy fazékba/kuktába, 7 csésze vízet rá, és adjuk hozzá a fokhagymákat egészben. Főzzük közepes lángon amíg szépen megpuhul. Fazékban kb 50-60 perc, kuktában a fele.
Amikor a bab fő, elég csúnya hab képződik a tetején, ezt egy kanállal szedjük le.
Amikor szinte szétfőtt a bab, botmixxerrel vagy passzírozóval áttörjük, szép simára pürésítjük.
Az olivaolajat és a füszereket összekeverjük, és hozzáadjuk a bessarához.
Ha a víz túl sok még rajta, akkor most elfőzhetjük, ha túl sűrű, akkor adjunk hozzá.
Néhányan friss citromlevet is adnak hozzá, és korianderzöldet.
Tálalni a képen látható módon kell. Kiszedjük mély tálba, meglocsoljuk bőven olívaolajjal, és megszórjuk pirospaprikával és római köménnyel. Friss kenyérrel vagy magában fogyasztjuk.
Jó étvágyat!