Beignets Marocains - Marokkói cukrosfánk

Három fajta fánk található marokkóban. A sfenj, a hólyagos héjú, inkább sós, mint édes fánk. A donut fánk, ami világszerte kapható, néha töltik csokival vagy lekvárral, Mindenféle színű mázzal szokták bevonni. Aztán itt van a strandos fánk. Én így hívom, ezt a cukorba mártott fánkot, mert leginkább ott találhatsz ilyet. Minden strandnak megvannak a maga árusai. A környékbeli családok otthon sütik a fánkokat, majd leküldik valamelyik gyerekkel eladni őket a fürdőzőknek. Fillérekért árulják, mindíg adunk nekik plusz pénzt. Szegények a meleg fánkokkal a nap alatt járnak, a hihetetlen forró homokban. Gyakran étlen szomjan... Minden alkalommal megvendégelünk minden árust akitől vásároltunk.
Na de a lényeg, a fánk recept most következik...

Hozzávalók:

2 kávéskanál liszt + 
1 evőkanál porélesztő + 
2 evőkanál cukor
fél csésze meleg víz 
580 gr liszt
3 evőkanál cukor
2 evőkanál olaj
235 ml langyos tej
2 tojás
1 kávéskanál só
1 evőkanál vaníliás cukor
olaj a sütéshez
cukor a forgatáshoz

Elkészítése :

A lisztet, élesztőt, cukrot és vizet keverd össze egy kis tálban, és hagyd 5 percig felfutni.
Közben egy mixerbe tedd bele az összes hozzávalót, és alaposan verd fel körülbelül 10 percig. Közben olajozz ki egy tálat, majd ha kész a tészta, öntsd bele, fedd le fólával, és takard le konyharuhával,egy órára hagyd kelni.
Nyújtsd ki egy centi vékonyan, majd pogácsaszaggatóval vagy pohárral szaggass körülbelül 8-10 centis köröket. Ezután egy kisebb formával a közepüket vágd ki. A kis forma legyen kb 5 centi átmérőjű. Ezután helyezd át őket egy nagyobb felületre, és letakarva ismét keleszd egy fél órát.
Melegíts bőven olajat egy fazékban. Magas falút válassz így nem fröcsög majd az olaj mindenfelé. Mikor forró az olaj tedd bele a fánkot, szépen felfog jönni a tetejére. Majd mikor aranybarna, fordítsd át a másik oldalára. Amikor szépen egyenletesen színt kapott, tedd ki lecsepegni szűrőbe vagy papírra, és még forrón mártsd kristálycukorba, amit egy tálba beöntöttél előtte.
Melegen tálald.
Jó étvágyat!