Batbout - Marokkói mini pita

Míg a legtöbb közel-keleti pita kenyér kemencében sül, a marokkói serpenyőben vagy palacsintasütőben készül. A batbout ,vagy más néven mkhamer vagy toghrift vagy matlou, egy puha zseb szerű pita. Ha jól van elkészítve könnyen szétnyithatod a zsebet. Szendvicsnek használják, lehet bele tölteni grillezett húsokat, tonhalat vagy keftát, bármi más töltőanyagot. Ramadánkor igen gyakran van az asztalon, benne különböző töltelékek.
Nagyon jópofa, mikor sül és felfúvódik mint egy nagy lufi. Az így benne keletkezett üregnek köszönhetően tudjuk megtölteni később. A recept körülbelül 20 darabra elegendő.

380 gr fehér liszt
250 gr búzadara
1 evőkanál cukor
1 teáskanál só
2 evőkanál növényi olaj 
1 teáskanál élesztő
400 ml meleg víz (körülbelül)
Booking.com

Hozzávalók :

380 gr fehér liszt
250 gr búzadara
1 evőkanál cukor
1 teáskanál só
2 evőkanál növényi olaj 
1 teáskanál élesztő
400 ml meleg víz (körülbelül)


Elkészítés:

Aktiváld az élesztőt 1/4 csésze meleg vizzel és egy teáskanál cukorral. Tedd félre, 5-10 percre, míg felhabzik.
Egy nagy tálban keverd össze a liszteket, a maradék cukrot és a sót. Add hozzá az élesztő keveréket, az olajat és a maradék vizet, és keverd össze, hogy egy lágy, kezelhető tésztát kapj.
Gyúrd a tésztát enyhén lisztezett felületen, körülbelül 10 percig, vagy amíg sima és rugalmas lesz.
A tészta legyen elég puha, de nem ragadós. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet. Ha a tészta túl kemény, akkor vízzel lazítsd.

Pihentesd lefedve félórát -órát.

a.) Nyújtsd ki lisztezett felületen olyan fél centi -centi vékonyra, majd pogácsaszaggatóval vagy pohárral vágd egyforma méretűre a tésztát.
b.) Oszd a tésztát pingponglabda méretű golyókra és enyhén lisztezett felületen körülbelül 10 percig keleszd.
Nyújts ki minden labdát fél centi vastagra. 

Takard le őket egy tiszta száraz ruhával ,és hagyd kelni egy-másfél órát.

Melegítsd elő az öntöttvas serpenyődet, vagy más tapadásmentes serpenyőt. Süsd meg mindkét oldalát aranybarnára. Akár többször is megfordíthatod. Ha jól dolgoztál felfog fúvódni a gőztől.
Bélelj ki egy kosarat tiszta konyharuhával, és tedd őket bel, hagyd kihülni.
2-3 napig kint hagyhatod, fogyasztás előtt serpenyőben melegíts rá. Fagyasztani is lehet, sőt érdemes. Többet elkészítesz előre, és mikor szükség van rá, csak előkapod. Pár perc serpenyőben és olyan mint frissen.
Jó étvágyat!