Bastela vagy Pastilla -Csirkés mandulás pite

Első hallásra furcsa lehet, hogy egy ételben csirke, fahéj, porcukor, sült tojás és mandula van, de higgyétek el, a Bastelában tökéletes az ízharmónia. Bátran állíthatom, százból kilencvenkilenc ember odavan érte. Nálunk a családban nagy kedvenc, a férjemé és az enyém is, szóval rendszeresen készítem. Kissé időigényes, de eredetileg ezt az ételt is a család nőtagjai együtt készítik munkamegosztásban, és persze társaságban jobban megy az idő is.

Létezik belőle a családi méret, ami olyan, mint egy torta, és szeletekre vágva tálalják. Ezenkívül a ramadáni verzió, ami egyszemélyes tenyérnyi pitécske. Fagyasztható elkészítés után, így érdemes egyszerre többet készíteni. Később csak elővesszük, 15 perc a sütőben és már ehetjük is meghintve fahéjjal és porcukorral.

A csirkés Bastila eredetileg Fezből származik és galambhússal készítették. De mivel a csirke olcsóbb, elérhetőbb, így átálltak erre. A még spórolósabbak pulykából csinálják. Van ahol a mandulát mogyoróval keverik, mert az is olcsóbb.

Első csoport:
1 egész, nagy csirke, darabokra vágva, a bőr és belsőség eltávolítva
2 nagyon nagy hagyma, nem túl apróra vágva
1 evőkanál gyömbér
2 teáskanál só
1 1/2 teáskanál fehér bors
1 teáskanál fekete bors
1 teáskanál kurkuma 
1 teáskanál sáfrány szál, morzsolt
2 vagy 3 darab fahéj
1/4 csésze vaj
1/4 csésze olívaolaj
Második:
1/4 csésze apróra vágott friss koriander
8 tojás felverve
Harmadik:
2 csésze hámozott mandula
növényi olaj a mandula sütéshez
1/2 csésze porcukor
2 evőkanál narancsvirág víz
1 evőkanál vaj, lágy
Negyedik:
1/2 kg Warqa vagy filotészta
(Tavaszi tekercs papírt használtam hozzá, az elég hasonló, és kapható bármelyik kínainál)
1/2 csésze vaj, olvasztott
1 felvert tojás sárgája
Ötödik:
1/2 csésze porcukor
2 vagy 3 evőkanál fahéj
Előkészület: 140 perc
Főzési idő: 40 perc
Teljes idő: 180 perc
Az első csoport hozzávalóit tegyük egy kuktába vagy fazékba, és lassú-közepes tűzön főzzük, amíg a hús leesik a csontról. Ha elkészült, helyezzük a megfőtt csirkét egy szűrőbe, hogy lecsöpöghessen a szósz róla,és könnyebben meghűljön. Mikor kihűlt, csipkedjük le a csontokról az összes húst egy tálba. A szósz marad a fazékban folytatjuk a főzését. Most a második csoport hozzávalói kerülnek a fazékba. Kevergessük a tojást, míg szépen besűrül. Amikor megfőtt, tegyünk egy tálba egy szűrőt, és öntsük bele a fazék tartalmát. A szűrőben marad a tojás, amit lecsepegtetünk, a szósz pedig a tálban. Most van három tálad elvileg, első a csirkehússal, második a tojással és a harmadik a szósszal. A negyedik tányérba kerül a mandulás töltelék. 
Ha héjas mandulát vettél, akkor csak tedd vízbe, és forrald fel, főzd 2 percig, majd nyomkodd ki a héjából egyesével őket. Szárítsd meg papírtörlőn, mert olajban fogod sütni, és nem lenne jó, ha a víztől fröcsögne az olaj. Melegítsd fel az olajat, és a mandulaszemeket tedd bele, majd pirítsd aranybarnára. Mikor készen van, szedd ki papírtörlőre, és ha kihűlt, diódarálón őröld le. Keverd össze a harmadik csoport összetevőit, most már négy tányér van előtted. Ideje elkészíteni a pitéket, most, hogy minden megvan hozzá.
Helyezd a négyes csoport összetevőket is az asztalra. 
Ha kis méretű pitéket szeretnél, akkor keress egy körülbelül 10-15 centiméter átmérőjű és legalább 2-3 centi magas tálkát vagy akár pogácsaszaggatót. Vajazd ki enyhén, majd tégy bele 1-2 réteg filotésztát. Óvatosan dolgozz, ne szakítsd ki.
Most kanalazz bele csirkehúst körülbelül 1/3 magasságig. A második harmad a tojásos töltelék lesz. A harmadik pedig a mandulás keverék. Végül egy kanál szószt merj a tetejére. Most pedig zárd le a pitét. Mégpedig a lehető legszorosabban, ne 
hulljon szét. Vajazd meg a tetejét és az alját is, majd a hajtott felével helyezd tepsire, és süsd aranybarnára. 
Ha torta méretű Bastelát szeretnél készíteni, akkor egy kerek tepsire vagy sütőformára lesz szükséged. Az eljárás itt is hasonló, csak ez kevésbé időigényes. Béleld ki több réteg filotésztával a formád. Fontos, hogy minden réteg előtt vajazni kell. Építsd fel jó masszívra a tésztát, mert egyben kell tartsa az összes hozzávalót, anélkül hogy szétszakadna. A töltelék ugyanabban a sorrendben kerül bele, harmadonként a csirke, a tojás és a mandula. Végül jó szorosan zárd le a tortát. Tányért helyezz a tetejére, és azzal fordítsd át. Kivajazott tepsiben süsd, de a sütőformába is vissza csúsztathatod. Szintén vajazd meg a tetejét, majd süsd aranybarnára. Melegen tálald. Tálaláskor porcukorral és fahéjjal készítenek rá mintát. Használhatsz tortacsipkét, helyezd a pite tetejére, hintsd meg porcukorral. 
Ha nem azonnal szeretnéd fogyasztani, le is fagyaszthatod a pitéket. Miután megkented őket vajjal, tedd műanyag zacskóba, és mehet a fagyasztóba. Ha megkívánod, csak előveszed, és mehet a sütőbe 10-15 percre
Booking.com

Első csoport:
1 egész, nagy csirke, darabokra vágva, a bőr és belsőség eltávolítva
2 nagyon nagy hagyma, nem túl apróra vágva
1 evőkanál gyömbér
2 teáskanál só
1 1/2 teáskanál fehér bors
1 teáskanál fekete bors
1 teáskanál kurkuma 
1 teáskanál sáfrány szál, morzsolt
2 vagy 3 darab fahéj
1/4 csésze vaj
1/4 csésze olívaolaj
Második:
1/4 csésze apróra vágott friss koriander
8 tojás felverve
Harmadik:
2 csésze hámozott mandula
növényi olaj a mandula sütéshez
1/2 csésze porcukor
2 evőkanál narancsvirág víz
1 evőkanál vaj, lágy
Negyedik:
1/2 kg Warqa vagy filotészta
(Tavaszi tekercs papírt használtam hozzá, az elég hasonló, és kapható bármelyik kínainál)
1/2 csésze vaj, olvasztott
1 felvert tojás sárgája
Ötödik:
1/2 csésze porcukor
2 vagy 3 evőkanál fahéj
Előkészület: 140 perc
Főzési idő: 40 perc
Teljes idő: 180 perc
Az első csoport hozzávalóit tegyük egy kuktába vagy fazékba, és lassú-közepes tűzön főzzük, amíg a hús leesik a csontról. Ha elkészült, helyezzük a megfőtt csirkét egy szűrőbe, hogy lecsöpöghessen a szósz róla,és könnyebben meghűljön. Mikor kihűlt, csipkedjük le a csontokról az összes húst egy tálba. A szósz marad a fazékban folytatjuk a főzését. Most a második csoport hozzávalói kerülnek a fazékba. Kevergessük a tojást, míg szépen besűrül. Amikor megfőtt, tegyünk egy tálba egy szűrőt, és öntsük bele a fazék tartalmát. A szűrőben marad a tojás, amit lecsepegtetünk, a szósz pedig a tálban. Most van három tálad elvileg, első a csirkehússal, második a tojással és a harmadik a szósszal. A negyedik tányérba kerül a mandulás töltelék. 
Ha héjas mandulát vettél, akkor csak tedd vízbe, és forrald fel, főzd 2 percig, majd nyomkodd ki a héjából egyesével őket. Szárítsd meg papírtörlőn, mert olajban fogod sütni, és nem lenne jó, ha a víztől fröcsögne az olaj. Melegítsd fel az olajat, és a mandulaszemeket tedd bele, majd pirítsd aranybarnára. Mikor készen van, szedd ki papírtörlőre, és ha kihűlt, diódarálón őröld le. Keverd össze a harmadik csoport összetevőit, most már négy tányér van előtted. Ideje elkészíteni a pitéket, most, hogy minden megvan hozzá.
Helyezd a négyes csoport összetevőket is az asztalra. 
Ha kis méretű pitéket szeretnél, akkor keress egy körülbelül 10-15 centiméter átmérőjű és legalább 2-3 centi magas tálkát vagy akár pogácsaszaggatót. Vajazd ki enyhén, majd tégy bele 1-2 réteg filotésztát. Óvatosan dolgozz, ne szakítsd ki.
Most kanalazz bele csirkehúst körülbelül 1/3 magasságig. A második harmad a tojásos töltelék lesz. A harmadik pedig a mandulás keverék. Végül egy kanál szószt merj a tetejére. Most pedig zárd le a pitét. Mégpedig a lehető legszorosabban, ne 
hulljon szét. Vajazd meg a tetejét és az alját is, majd a hajtott felével helyezd tepsire, és süsd aranybarnára. 
Ha torta méretű Bastelát szeretnél készíteni, akkor egy kerek tepsire vagy sütőformára lesz szükséged. Az eljárás itt is hasonló, csak ez kevésbé időigényes. Béleld ki több réteg filotésztával a formád. Fontos, hogy minden réteg előtt vajazni kell. Építsd fel jó masszívra a tésztát, mert egyben kell tartsa az összes hozzávalót, anélkül hogy szétszakadna. A töltelék ugyanabban a sorrendben kerül bele, harmadonként a csirke, a tojás és a mandula. Végül jó szorosan zárd le a tortát. Tányért helyezz a tetejére, és azzal fordítsd át. Kivajazott tepsiben süsd, de a sütőformába is vissza csúsztathatod. Szintén vajazd meg a tetejét, majd süsd aranybarnára. Melegen tálald. Tálaláskor porcukorral és fahéjjal készítenek rá mintát. Használhatsz tortacsipkét, helyezd a pite tetejére, hintsd meg porcukorral. 
Ha nem azonnal szeretnéd fogyasztani, le is fagyaszthatod a pitéket. Miután megkented őket vajjal, tedd műanyag zacskóba, és mehet a fagyasztóba. Ha megkívánod, csak előveszed, és mehet a sütőbe 10-15 percre
Booking.com

Hozzávalók:

Első csoport:
1 egész, nagy csirke, darabokra vágva, a bőr és belsőség eltávolítva
2 nagyon nagy hagyma, nem túl apróra vágva
1 evőkanál gyömbér
2 teáskanál só
1 1/2 teáskanál fehér bors
1 teáskanál fekete bors
1 teáskanál kurkuma 
1 teáskanál sáfrány szál, morzsolt
2 vagy 3 darab fahéj
1/4 csésze vaj
1/4 csésze olívaolaj

víz ami ellepi

Második:
1/4 csésze apróra vágott friss koriander
8 tojás felverve
Harmadik:
2 csésze hámozott mandula
növényi olaj a mandula sütéshez
1/2 csésze porcukor
2 evőkanál narancsvirág víz
1 evőkanál vaj, lágy
Negyedik:
1/2 kg Warqa vagy filotészta
(Tavaszi tekercs papírt használtam hozzá, az elég hasonló, és kapható bármelyik kínainál)
1/2 csésze vaj, olvasztott
1 felvert tojás sárgája
Ötödik:
1/2 csésze porcukor
2 vagy 3 evőkanál fahéj
Előkészület: 140 perc
Főzési idő: 40 perc
Teljes idő: 180 perc

Az első csoport hozzávalóit tegyük egy kuktába vagy fazékba, és lassú-közepes tűzön főzzük, amíg a hús leesik a csontról. Ha elkészült, helyezzük a megfőtt csirkét egy szűrőbe, hogy lecsöpöghessen a szósz róla,és könnyebben meghűljön. Mikor kihűlt, csipkedjük le a csontokról az összes húst egy tálba. A szósz marad a fazékban folytatjuk a főzését. Most a második csoport hozzávalói kerülnek a fazékba. Kevergessük a tojást, míg szépen besűrül. Amikor megfőtt, tegyünk egy tálba egy szűrőt, és öntsük bele a fazék tartalmát. A szűrőben marad a tojás, amit lecsepegtetünk, a szósz pedig a tálban. Most van három tálad elvileg, első a csirkehússal, második a tojással és a harmadik a szósszal. A negyedik tányérba kerül a mandulás töltelék. 
Ha héjas mandulát vettél, akkor csak tedd vízbe, és forrald fel, főzd 2 percig, majd nyomkodd ki a héjából egyesével őket. Szárítsd meg papírtörlőn, mert olajban fogod sütni, és nem lenne jó, ha a víztől fröcsögne az olaj. Melegítsd fel az olajat, és a mandulaszemeket tedd bele, majd pirítsd aranybarnára. Mikor készen van, szedd ki papírtörlőre, és ha kihűlt, diódarálón őröld le. Keverd össze a harmadik csoport összetevőit, most már négy tányér van előtted. Ideje elkészíteni a pitéket, most, hogy minden megvan hozzá.
Helyezd a négyes csoport összetevőket is az asztalra. 
Ha kis méretű pitéket szeretnél, akkor keress egy körülbelül 10-15 centiméter átmérőjű és legalább 2-3 centi magas tálkát vagy akár pogácsaszaggatót. Vajazd ki enyhén, majd tégy bele 1-2 réteg filotésztát. Óvatosan dolgozz, ne szakítsd ki.
Most kanalazz bele csirkehúst körülbelül 1/3 magasságig. A második harmad a tojásos töltelék lesz. A harmadik pedig a mandulás keverék. Végül egy kanál szószt merj a tetejére. Most pedig zárd le a pitét. Mégpedig a lehető legszorosabban, ne 
hulljon szét. Vajazd meg a tetejét és az alját is, majd a hajtott felével helyezd tepsire, és süsd aranybarnára. 
Ha torta méretű Bastelát szeretnél készíteni, akkor egy kerek tepsire vagy sütőformára lesz szükséged. Az eljárás itt is hasonló, csak ez kevésbé időigényes. Béleld ki több réteg filotésztával a formád. Fontos, hogy minden réteg előtt vajazni kell. Építsd fel jó masszívra a tésztát, mert egyben kell tartsa az összes hozzávalót, anélkül hogy szétszakadna. A töltelék ugyanabban a sorrendben kerül bele, harmadonként a csirke, a tojás és a mandula. Végül jó szorosan zárd le a tortát. Tányért helyezz a tetejére, és azzal fordítsd át. Kivajazott tepsiben süsd, de a sütőformába is vissza csúsztathatod. Szintén vajazd meg a tetejét, majd süsd aranybarnára. Melegen tálald. Tálaláskor porcukorral és fahéjjal készítenek rá mintát. Használhatsz tortacsipkét, helyezd a pite tetejére, hintsd meg porcukorral. 
Ha nem azonnal szeretnéd fogyasztani, le is fagyaszthatod a pitéket. Miután megkented őket vajjal, tedd műanyag zacskóba, és mehet a fagyasztóba. Ha megkívánod, csak előveszed, és mehet a sütőbe 10-15 percre

Elkészítése:

Az első csoport hozzávalóit tegyük egy kuktába vagy fazékba, és lassú-közepes tűzön főzzük, amíg a hús leesik a csontról. Ha elkészült, helyezzük a megfőtt csirkét egy szűrőbe, hogy lecsöpöghessen a szósz róla,és könnyebben meghűljön. Mikor kihűlt, csipkedjük le a csontokról az összes húst egy tálba. A szósz marad a fazékban folytatjuk a főzését. Most a második csoport hozzávalói kerülnek a fazékba. Kevergessük a tojást, míg szépen besűrül. Amikor megfőtt, tegyünk egy tálba egy szűrőt, és öntsük bele a fazék tartalmát. A szűrőben marad a tojás, amit lecsepegtetünk, a szósz pedig a tálban. Most van három tálad elvileg, első a csirkehússal, második a tojással és a harmadik a szósszal. A negyedik tányérba kerül a mandulás töltelék. 
Ha héjas mandulát vettél, akkor csak tedd vízbe, és forrald fel, főzd 2 percig, majd nyomkodd ki a héjából egyesével őket. Szárítsd meg papírtörlőn, mert olajban fogod sütni, és nem lenne jó, ha a víztől fröcsögne az olaj. Melegítsd fel az olajat, és a mandulaszemeket tedd bele, majd pirítsd aranybarnára. Mikor készen van, szedd ki papírtörlőre, és ha kihűlt, diódarálón őröld le. Keverd össze a harmadik csoport összetevőit, most már négy tányér van előtted. Ideje elkészíteni a pitéket, most, hogy minden megvan hozzá.
Helyezd a négyes csoport összetevőket is az asztalra. 
Ha kis méretű pitéket szeretnél, akkor keress egy körülbelül 10-15 centiméter átmérőjű és legalább 2-3 centi magas tálkát vagy akár pogácsaszaggatót. Vajazd ki enyhén, majd tégy bele 1-2 réteg filotésztát. Óvatosan dolgozz, ne szakítsd ki.
Most kanalazz bele csirkehúst körülbelül 1/3 magasságig. A második harmad a tojásos töltelék lesz. A harmadik pedig a mandulás keverék. Végül egy kanál szószt merj a tetejére. Most pedig zárd le a pitét. Mégpedig a lehető legszorosabban, ne 
hulljon szét. Vajazd meg a tetejét és az alját is, majd a hajtott felével helyezd tepsire, és süsd aranybarnára. 
Ha torta méretű Bastelát szeretnél készíteni, akkor egy kerek tepsire vagy sütőformára lesz szükséged. Az eljárás itt is hasonló, csak ez kevésbé időigényes. Béleld ki több réteg filotésztával a formád. Fontos, hogy minden réteg előtt vajazni kell. Építsd fel jó masszívra a tésztát, mert egyben kell tartsa az összes hozzávalót, anélkül hogy szétszakadna. A töltelék ugyanabban a sorrendben kerül bele, harmadonként a csirke, a tojás és a mandula. Végül jó szorosan zárd le a tortát. Tányért helyezz a tetejére, és azzal fordítsd át. Kivajazott tepsiben süsd, de a sütőformába is vissza csúsztathatod. Szintén vajazd meg a tetejét, majd süsd aranybarnára. Melegen tálald. Tálaláskor porcukorral és fahéjjal készítenek rá mintát. Használhatsz tortacsipkét, helyezd a pite tetejére, hintsd meg porcukorral. 
Ha nem azonnal szeretnéd fogyasztani, le is fagyaszthatod a pitéket. Miután megkented őket vajjal, tedd műanyag zacskóba, és mehet a fagyasztóba. Ha megkívánod, csak előveszed, és mehet a sütőbe 10-15 percre