HSSOUA BELBOULA - ÁRPADARA LEVES

Ez egy igazi energia és vitaminbomba, gyakran fogyasztják ramadánkor Iftárra. Elég hamar elkészül, nem kell mellette állni, így egy hétköznapi vacsorának is kiváló ötlet lehet. Marokkóban a mai napig használják ezeket a gabonákat, míg mi szinte teljesen elfeledkeztünk róluk, pedig még a nagyszüleink rendszeresen készítettek árpakását. Napjainkban kezd előtérbe kerülni ismét a fogyókúrázók, illetve egészséges életmódot preferálók köreiben. Na de most itt a lehetőség, kipróbálhatod a frissen vásárolt árpadarát ezzel a remek recepttel.

Gyakran szórnak bele fekete szezámot, vagyis Nigella magokat, amiről úgy tartják, mindenre jó, kivéve a halálra. Szóval igazi csodaszer, és érdekes ízével megbolondítja ezt a natúr levest.


Hozzávalók:

150 g árpadara

1 nagy hagyma

1 teáskanál római kömény

1 teáskanál kakukkfű

1 teáskanál só

2 l víz

500 ml tej

2 evőkanál olívaolaj

2 teáskanál lenmag (opcionális)


Elkészítés:

A hagymát vágd nagyon finomra, vagy akár le is reszelheted, majd az olívaolajjal együtt tedd egy fazékba.

Az árpadarát mosd át szűrőn, majd amikor a hagyma üvegesre párolódott, tedd a fazékba. Kicsit forgasd át az olajon, majd öntsd fel vízzel.
Add hozzá a fűszereket. Ha teszel bele lenmagot, akkor most add hozzá.
Fedd le és kis lángon kb. harminc percig főzd. Egy szép masszív, főzelék sűrűségű levest kell kapj.
Most öntsd bele a tejet, főzd újabb öt percig, és készen is van. Tálald forrón, locsold meg kis olívaolajjal és hints rá némi római köményt vagy fekete köményt.