Arab rizs

Most elmondom nektek, én hogyan főzöm a rizst. Azt tudni kell, hogy engem a világból kilehet kergetni a hófehér sós vízben főtt rizzsel. Ezért például étteremben sosem rendelek rizst. Annyira fantáziátlannak tartom, ezenkívül nem vagyok beteg, hogy sós vízben főtt ételeket egyek. Ízekre vágyom, méghozzá finom ízekre. Ha te is így gondolkodsz, akkor ez a rizs recept neked való! Kiváló vendégségekre, garantáltan mindenki elkéri a receptjét majd! 

A férjem, aki egyébként nem szereti a rizst, rajong érte! A legjobb ha basmati rizzsel készíted, az gyorsan megfő, egyszerre a tésztával. 

Ez a recept hosszas kísérletezés eredménye, de nem saját találmány, én csupán összeraktam ami nekem ízlett a rizsrecepteknél. Amikor a jemeni nagykövetségen dolgoztam szakácsként, rengeteg étellel ismerkedtem meg a térségből. De gyakran főztem indiai ételeket is... Így sorra jöttek a jobbnál jobb rizses receptek a Golf -térségből is.

Na, de elég is a bevezetőből, lássuk a receptet! 


Hozzávalók:

1 csésze rizs

dupla víz

1 kis fej hagyma

1 kávéskanál só

1 babérlevél

4 db kardamom

4 db szegfűszeg

1 kis rúd fahéj

1 kk bors

1 teáskanál petrezselyem

csipet őrölt koriander

1 csipet sáfrány

1 húsleves kocka (legjobb a sültcsirkés szerintem)

1 csésze vermicelli tészta

olaj 


Elkészítése:

Egy fazékba tegyél kis olajat, és tedd rá az apróra vágott hagymát. Mikor kezd megpirulni, add hozzá a babérlevelet, szegfűszeget, fahéjat, és kardamomot. Pirítsd 1-2 percig. Add hozzá a megmosott lecsepegtetett rizst, majd gyakran megkavargatva még további 5-10 percig hagyd. Eközben egy másik edényben olajon piríts barnára feleannyi vermicelli tésztát mint amennyi a rizs. Borsot és őrölt koriandert add a rizshez. Sózd meg. 

Keverd össze a tésztát a rizzsel, majd öntsd fel dupla annyi vízzel, amennyi rizst használsz. Most fedd le, és párold puhára lassú tűzön. Keverd át, és amikor már nem látsz alatta több vizet, zárd el. Lefedve hagyd 15-20 percig puhulni. Ezután tálalhatod.