Amlou, avagy a marokkói nutella.

Szereted a pörkölt mandulát? Argánolajat? Mézet?

Ha mindhárom kérdésre igennel válaszoltál, akkor imádni fogod az Amlout.
Az amlou egy sűrű massza, hasonló textúrájú mint a mogyoróvaj, őrőlt pirított mandulából, argánolajból és mézből készült mártogatós. Teljesen natúr minden összetevője, így egészséges is. Nagyon szeretem, de elég drága , így ritkán veszünk.
 Elég gyorsan elfogy...

Reggelire és a délutáni teázáshoz szokták kis tálkákban az asztalra tenni, és aki akar késsel ken a kenyerére, vagy a msemmenjére, péküsütire, vagy mártogat belőle.
Az ízét nem is tudom mihez tudnám hasonlítani. Azthiszem semmihez, de ez általában igaz a marokkói ételekre. A minap beszélgettem egy unokatestvéremmel, aki kérdezte az ezerlyukú palacsintát milyen ízű, mert ő azt gondolja a képről, hogy olyan mint a gorfi.
Érdekes, hogy egy kép alapján mindenki másnak képzeli az étel ízét. Különben megsúgom, nem hasonlít egyik palacsintára sem, legyen belga, amerikai vagy a magyar.
Hiába töröm a fejem, nehéz hasonló ízt felidéznem az Amlouhoz is. Szóval, vagy el kell utazzatok Marokkóba kipróbálni - amit garantálok, hogy nem bánjátok meg -, vagy pedig kipróbáljátok otthon az elkészítését. Nyilván jobb a kinti, amt a malommal csinálnak, de ha nincs ló... :)

Hozzávalók:

250 gr pirított hámozatlan mandula 
80 ml argánolaj (étkezési,nem kozmetikai)
80 ml méz
csipet só


Elkészítés:

Mosd meg a mandulát, jó alaposan. Tedd egy törlőkendőre, és szárítsd meg, aztán tedd be előmelegített sütőbe 190fokra, 15 percre, vagy amíg a mandula sötét és ropogós lesz.
Hagyd hülni egy kicsit, aztán daráld le a mandulát finomra egy konyhai robotgéppel, és tedd egy közepes tálba. (A konyhai robotgép nyilván nem ugyanolyan állagot produkál, mint a kőmalom, amivel hagyományosan készül, ha van húsdarálód, azzal jobb eredményt tudsz elérni.)
Fokozatosan add hozzá az olajat, és a mézet is, alaposan elkeverve. Ízesítheted egy csipet fahéjjal is, ha akarod .
Ha még hígabb Amlout szeretnél, akkor használj 120 gram argánolajat 80 helyett. A hagyományos Amlou híg egyébként.
Ha édesebben szereted, növeld a méz adagot is a receptben.
Tároláskor az olaj feljön a tetejére, nem kell megijedni ez teljesen normális, csak felkell keverni, és olyan mint új korában.
Nagyon sokáig eláll, kivéve ha nagyon ízlik, és rájársz folyamatosan