Áldozati ünnep - Eid el Kabír

Az Eid Al-Adhát Eid Al-Kabirnak is nevezik - a "nagy ünnep" - mert a muzulmánok számára hatalmas jelentősége van. Az egyik a két fő iszlám ünnep közül, a hajj rituálék vége, és hagyományosan három napig tart.
Eid Al-Adha az "áldozati ünnep", ilyenkor Ábrahám prófétának arra irányuló hajlandóságára emlékeznek, hogy engedelmeskedik Istennek és feláldozza a fiát. Ám Isten megállította és megparancsolta neki, hogy áldozzon egy kost. Ezért a muzulmánok ezen a napon  - egy birkát, kecskét, tehenet vagy tevét - az iszlám irányvonalak szerint (zabiha) levágnak, egy részét pedig adományba adják a rászorulóknak.


A piacok a városokban és a kis falvakban ilyenkor tele vannak juhokkal, amelyeket készen állnak a vásárlásra, mielőtt különböző módokon szállítják haza - robogóval, szamárral, oldalsó zsákokkal, autókkal, taxisokkal. Ugyanitt beszerezhetsz minden mást, amire szükséged lesz az ünnepen : grillező ,a brochette-hez a nyársak, grillkosarak, kések, műanyag edények, de a késélezők is ilyenkor keresnek a legjobban egész évben.

Booking.com

A nagyáruházak ilyenkor akciózzák meg a fagyasztókat, hűtőket, gyakran olyan akcióval, hogy fizesd ki a hűtőt, a birka ajándék... Gyakoriak a tombolás nyereményjátékok is ilyenkor, melyek fődíja nem más, mint az áldozati állat... 
A városokban a juhokat gyakran tartják a tetőteraszokon. Egész éjszaka hallatszik a bőgő kórus, ami egész reggelig fokozatosan csökken, délre már teljes a csend... 

A mi 2012-es áldozati bárányunk
A mi 2012-es áldozati bárányunk


Az ünnep első reggelén az Eid imákat követően a család a vágásra összegyűlik - általában a saját otthonukban. A legtöbb család megvárja amíg az aktuális marokkói király - Amir al Mu'minin (a hívek vezetője) - levágja az állatot, ezt a tévé közvetíti mindig. A reggeli ima után kezdődik az áldozati vágás. Sok szegény család Marokkóban kölcsön kér pénzt, hogy feláldozhassanak saját juhot vagy kecskét. 

Minden muszlim ország és kultúra saját hagyományai vannak. Marokkóban az édességek és a sütemények előre elkészülnek a különleges napra és a gyermekek számára új ruhákat vásárolnak. A vágást megelőzően egy hagyományos reggelivel nyitnak, mint a Herbel (búza és tejleves), a msemen, a harcha, a beghrir és a krachel.
A marokkói hagyomány szerint a vágás napján a gyorsan romló belsőségeket, például májat és szívet készítik el először. Az utána következő napokban sütik meg a drágább részeit az állatoknak, amik ilyen különleges alkalmakra készülnek csak. Semmi nem megy kárba, a fej, a farok, a belek, a gyomor, a lábak, még az agy, a zsír és a herék is fel lesznek használva.


Csepleszbe tekert máj
Csepleszbe tekert máj
Kebda boulfaf elkészült
Kebda boulfaf elkészült

Az ünnep első napján a marokkói környék nyüzsgő forgatag, mindenki tesz-vesz. Minden házblokk közötti kisebb téren a fiatal fiúk gödröket ásnak és néhány dirhamért megsütik neked a birkafejet, patákat, amit leviszel nekik. A csendesebb környékeken szabadúszó hentesek járják az utcákat és segítséget nyújtanak otthoni leölésekhez. Lécekből összetákolt talicskákon fiatal fiúk gyűjtik az állatbőröket, melyeket a vágás után ledobnak nekik a háztetőkről. Ezeket később feldolgozzák, a bőrökből táskák, papucsok készülnek.  Az elkövetkező napokban a szegény emberek ajtóról ajtóra mennek, hogy kérjenek adományt a vágott állat húsából.


Az ünnepi ételek hagyományai Marokkóban is változóak, mind a régiók, mind a családok között. Azonban egyes szokások annyira gyakoriak, hogy csaknem minden marokkói számára ismerősek. 


  • Boulfaf, a fűszeres máj csepleszbe tekerve, melyet gyakran a tetőn sütnek, míg a vágásból származó munka még folyik.

  • Kouah, a boulfafhoz hasonló szív és vese, de cseplesz nélkül.
  • Szív és vese nyárs : a fűszerezett szív és vese kockákat grillen megsütik.
  • Mokh, vagy az agy, amely számos módon jészül, köztük egy népszerű változat paradicsomszószban.
  • Kercha, vagy gyomor, amelyből rendszerint tkalia vagy douara nevű ételt készítenek, gyakran más belsőségekkel együtt.
  • Kuszkusz fejhússal és / vagy farokkal;
  • juhfej, kömény és a só kíséretében tálalva, puhára főve.
  • Hergma, csicseriborsó és búza kíséretében főtt szaftos kocsonyás ragu.
  • Qotban, a bárány combja, hagymával, fűszernövényekkel és marokkói fűszerekkel ízesítve grillen;
  • Mrouzia, intenzíven fűszerezett, mazsolás, mézes és mandulával megszórt finomság;
  • Grillezett bárányszeletek, melyeket fokhagymával, citrommal és mentával lehet ízesítenek
  • L'ham M'hammar, egy pirított vajas ízletes hús, amely a Fassis körzetben népszerű;
  • Mechoui, sült bárány 
  • A Gueddid, amely egy pácolt hús csíkokra vágva, napra kiakasztják szárítani
  • Khlii (vagy khlea), a gueddid darabok állati zsiradékban lassan főzve, majd megszilárdulva 
Mrozia
Mrozia